Dit is wat we tot nu toe weten over de aanslag in Nice

In de Franse stad Nice is donderdagavond een vrachtwagen op feestvierend publiek ingereden. Daarbij kwamen zeker 84 mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond. Dit is wat we verder tot nu toe weten.

Jasper Piersma
Hulpdiensten bij de tientallen slachtoffers op de boulevard. Beeld afp
Hulpdiensten bij de tientallen slachtoffers op de boulevard.Beeld afp

Dit is wat we tot nu toe weten (volg alle actuele ontwikkelingen in ons liveblog):

- Een witte vrachtwagen rijdt rond 22.30 uur op hoge snelheid de drukke boulevard Promenade des Anglais op, waar op dat moment veel mensen de Franse nationale feestdag Quatorze Juilliet vieren. De vrachtwagen rijdt vol het publiek in.

- Daarbij komen zeker 84 mensen om het leven, waaronder veel kinderen. Ongeveer 50 mensen verkeren nog in levensgevaar.

- Volgens de ANWB Alarmcentrale zijn er vooralsnog geen Nederlandse doden gemeld. Wel hebben veel Nederlanders op de website ikbenveilig.nl aangegeven dat ze ongedeerd zijn.

- Een Nederlandse meisje van veertien en een jongen van negen jaar die al geruime tijd in Frankrijk wonen zijn gewond geraakt bij de aanslag.

- De bestuurder van de vrachtwagen kon zeker 2 kilometer doorrijden voordat hij door de Franse politie is doodgeschoten. Volgens persbureau AFP gaat om een 31-jarige Fransman die in Tunesië is geboren. Het is nog onduidelijk of de dader alleen handelde.

- Volgens de Franse autoriteiten schoot de man tijdens zijn dodelijke rit met een wapen uit het raam. Ook lag de vrachtwagen vol met vuurwapens en handgranaten.

- Er is nog geen verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag.

De vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd, kapotgeschoten door de politie. Beeld epa
De vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd, kapotgeschoten door de politie.Beeld epa
null Beeld LvdB/Het Parool
Beeld LvdB/Het Parool

- De Franse president François Hollande was donderdag in Avignon, maar is direct teruggekeerd naar Parijs. In een toespraak donderdagnacht sprak Hollande over een 'verschrikkelijke aanval met een duidelijk terroristisch karakter'.

- Hollande kondigde aan de noodtoestand, die juist 26 juli ten einde zou komen, te verlengen voor drie maanden. Ook zullen er militairen worden ingezet om de politie te ondersteunen, specifiek bij de grenzen van Frankrijk. "We moeten er alles aan doen om te vechten tegen dit soort aanvallen," aldus Hollande.

- Net als Frankrijk zelf, gaan ook Italië en Duitsland de controles aan de grens met het land verscherpen.

- Diverse wereldleiders hebben hun steun betuigd aan Frankrijk. President Obama spreekt van een 'afschuwelijke terroristische aanval'.

Ook premier Rutte heeft zijn condoleances overgebracht. "Onze gedachten zijn op dit moment bij de slachtoffers, de nabestaanden en bij het Franse volk en haar leiders, die wederom zwaar op de proef worden gesteld," aldus Rutte tegen persbureau ANP.

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft de bekendmaking van zijn vice-presidentskandidaat uitgesteld.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft vrijdag zijn 'grootste solidariteit met alle Fransen' betuigd. "Ik ben diep geraakt. De commissie en alle EU-landen staan schouder aan schouder met Frankrijk in de strijd tegen terrorisme binnen en buiten de EU. Onze vastberadenheid is even krachtig als onze eenheid."

Lees ook: de verhalen van ooggetuigen die bij de aanslag waren.

Meer over