Dit is wat je moet weten voor 15 maart

Waar kun je woendag gaan stemmen en waar kun je de uitslagen volgen? Hoeveel rode potloden zijn er in omloop tijdens de verkiezingsdag? Dit is alles wat je moet weten voor de verkiezingsdag.

Het Parool
Stemmen kan al vanaf 24.00 uur vannacht Beeld Amaury Miller
Stemmen kan al vanaf 24.00 uur vannachtBeeld Amaury Miller

Waar kun je stemmen?
In de Tolhuistuin kon dinsdagavond vanaf 24.00 uur al gestemd worden. Ook werd er gedanst en voor wie nog zweeft was er informatie beschikbaar om je stem te bepalen.

Vroege vogels kunnen al om 6.30 uur gaan stemmen, op het Centraal Station en Sloterdijk. In het AMC kan vanaf 7.00 uur gestemd worden. De rest van de stemlokalen gaat om 7.30 uur open.

Met je stempas kun je bij alle stemlokalen in de gemeente Amsterdam stemmen, dus heb je dit jaar geen zin om bij het muffe buurthuis te stemmen dan kun je bij een van deze leuke locaties langs. Stemmen kan bijvoorbeeld in de A'DAM Toren, het Krasnapolsky, Knijn of Museumwerf 't Kromhout.

Ook bij veel onderwijsinstellingen kan gestemd worden. In onder meer het PC Hoofthuis, Crea, de Volksuniversiteit, de iPabo in West en de VU staan stemhokjes klaar.

De meeste stemlocaties sluiten om 21.00 uur de deuren, maar sommige al om 20.00 uur. Zoek van te voren op tot hoe laat een locatie open is om te voorkomen dat je voor een dichte deur staat.

Stemmen kan ook op sjiek, in het Krasnapolsky Beeld Floris Lok
Stemmen kan ook op sjiek, in het KrasnapolskyBeeld Floris Lok

Stemfeitjes
Als je straks in de rij staat of indruk wil maken op je collega's, dan hebben we hier een overzicht met leuke feitjes.

Een paar uitgelicht: op 15 maart kan er in 466 stembureaus op 342 locaties in Amsterdam gestemd worden. Op alle stembureaus zijn een voorzitter, een plaatsvervangend voorzitter, drie stembureauleden en drie tellers te vinden. Bij elk stembureau staan drie hokjes, dus verspreid over Amsterdam zijn er 1380 stemhokjes.

In elk stemhokje liggen twee potloden, voor het geval de punt afbreekt. Dus in Amsterdam wordt er gestemd met zo'n 2760 potloodjes.

In elk stemhokje liggen twee potloden Beeld anp
In elk stemhokje liggen twee potlodenBeeld anp

Uitslagen kijken
In Kriterion, Café Schinkelhaven, Pakhuis de Zwijger, Crea, Fest en Bar Broker kun je de uitslagen volgen. Natuurlijk overal op groot scherm en bij Kriterion komen sprekers en zijn politieke maaltijden beschikbaar. Bij Bar Broker worden shotjes geserveerd als de PVV verliest.

In de WesterUnie en de Melkweg vinden de officiële uitslagavonden voor medewerkers van de PvdA en GroenLinks plaats. De lokale afdeling van D66 is te vinden in P96 en de officieuze VVD-avond is in Café Ebeling.

Ook op deze plekken kun je de uitslagen volgen.

Nog even terugblikken
De opvallendste tv-fragmenten uit de campagne hebben we voor je op een rij gezet.

Bijvoorbeeld het interview van Rick Nieman met Geert Wilders: liet Nieman Wilders zijn gang gaan of pakte hij hem juist aan? Of Henk Krol die theatraal de conforntatie met Diana Matroos aan gaat tijdens het RTL-debat. En natuurlijk het tv-spotje van het CDA met de jonge Rutte, Wilders en Buma, met de vlotte reactie van het VDD.

Via een liveblog houden we je vanavond op de hoogte van het grote slotdebat met lijsttrekkers. Volg de verkiezingen op de voet via ons verkiezingsblog.

Meer over