Plus

Dit is Jesper Jobse, de voorman van Oranje op het EK 3x3 basketbal

Amsterdammer Jesper Jobse (32) staat dit weekeinde als voorman van het Nederlands team op het EK 3x3 basketbal, dat op het Museumplein wordt gehouden. De sport is vanaf 2020 olympisch.

Rasit Elibol
Jesper Jobse Beeld Mats van Soolingen
Jesper JobseBeeld Mats van Soolingen

Jesper Jobse ploft neer op een terras op het Museumplein, met uitzicht op het basketbalplein. Een dag eerder speelde hij nog in Kroatië, dus hij is wat vermoeid. "Het ging daar niet heel goed," zegt de Amsterdammer. "We spelen veel wedstrijden, waardoor we niet altijd kunnen pieken. Maar het toernooi in Kroatië was goed als voorbereiding op het EK."

Dat EK is dit weekeinde op het Museumplein. In zijn stad. Waar Nederland als nummer twee van het afgelopen WK een van de favorieten is. En waar alle ogen op gericht zijn, omdat de sport sinds kort de olympische status heeft.

Wie had dat gedacht? Jobse niet. Hij speelde al tijden in de eredivisie toen hij een jaar of vier geleden met twee anderen (Joey Schelvis en Sjoerd van Vilsteren) besloot een 3x3-team te ­beginnen.

"Gewoon, omdat we het leuk vonden. Het lijkt nog het meest op basketballen op straat, je gaat terug naar de basis. Dat sprak ons aan, En het ligt me wel: je moet namelijk allround zijn, kunnen aanvallen en verdedigen. Daarnaast moet je niet te klein zijn, omdat er veel duels zijn. Maar ook niet te groot, omdat je dan te traag wordt."

Pionier
Vlak nadat ze waren begonnen, deden Jobse en zijn maten namens Nederland mee aan het WK. Ze kwamen niet bij de eerste twintig. Twee weken geleden deden ze weer mee, dit keer met zilver als resultaat. Alleen Servië was net te goed.

"Inmiddels trainen we ook veel intenser en krijgen we steun van de bond. We spelen landentoernooien als het Nederlands team en anders als team Amsterdam, met ondersteuning van Apollo. We krijgen nu veel support, maar dat was in het begin echt niet zo. We hebben alles zelf moeten doen. Daarom voelt het extra mooi dat we dit allemaal hebben bereikt."

Nu de sport vanaf 2020 olympisch is, zou je denken dat deelname voor de vicewereldkampioen binnen handbereik ligt. Jobse: "Was het maar zo simpel. Om te beginnen doen er maar acht teams mee. En het is een jonge sport, dus er kan tot die tijd nog heel veel gebeuren. Kijk naar ons: toen wij begonnen had niemand gedacht dat Nederland tot de wereldtop zou behoren. Door de nieuwe olympische status gaan natuurlijk veel meer landen inzetten op 3x3, ook grote landen als Amerika en Spanje. En als je eerlijk bent, is Nederland natuurlijk een muis als het om basketbal gaat."

Maar, benadrukt Jobse, 3x3 is echt iets anders dan 'gewoon' basketbal. "Er deden aan het afgelopen WK spelers mee met een carrière waarbij die van mij echt helemaal niks voorstelt, individueel echt zó goed. Maar wij klappen er vol op, zijn enorm op elkaar ingespeeld en tactisch ook ver. Het is ook gewoon echt een andere sport."

Maar toch, Jobse vindt het leuk, de Olympische Spelen, en hij zal geen nee zeggen, maar hij droomt er allerminst van. "Natuurlijk is het te gek, maar ik vind het als pionier veel belangrijker dat de sport groeit en dat er überhaupt een Nederlands team staat. Ik wil andere jongens enthousiast maken voor 3x3. Het zou de eerste keer zijn dat er een Nederlands basketbalteam op de Spelen staat. Dáár wil ik mijn steentje aan blijven bijdragen."

Zelfvertrouwen
Jobse is met zijn eigen stichting 3x3 Unites al bezig met projecten in de stad om jongeren kennis te laten maken met de sport en ze daarbij sociale vaardigheden bij te brengen.

"De sport heeft mij zoveel gegeven, dat ik dat ook aan anderen wil meegeven. Zelf liep ik ook helemaal vast toen ik in de eredivisie kwam: anderen zeiden wat ik moest doen, ik kreeg last van faalangst, mijn zelfvertrouwen werd minder. Ik dacht dat ik het niet meer kon."

"Vervolgens heb ik de juiste mensen om me heen gezocht, weg van mensen die zeggen wat jij moet doen. Dat was voor mij 3x3 basketbal, waar we alles zelf deden; van toernooitjes zoeken, tickets boeken tot trainen. Dat wil ik anderen meegeven."

Wat is 3x3?

3x3 basketbal wordt gespeeld op een half veld, met één basket en twee teams van drie spelers. In 2010 werd de discipline ­officieel erkend door de internationale basketbalfederatie. Begin vorige maand maakte het IOC bekend dat 3x3 basketbal vanaf de Zomerspelen van Tokio in 2020 olympisch wordt.

Meer over