Dit is het aller-, állerirritantste stoplicht van Amsterdam

De irritante verkeerslichten voor fietsers liggen verspreid door de hele stad, maar het allerirritantste staat, nu ook officieel, op de Middenweg ter hoogte van de Wembleylaan. Extréém lang op rood, extréém kort op groen.

Marc Kruyswijk
Fietsers die bij de Wembleylaan de Middenweg willen oversteken, moeten soms langer dan twee minuten wachten Beeld Marc Kruyswijk
Fietsers die bij de Wembleylaan de Middenweg willen oversteken, moeten soms langer dan twee minuten wachtenBeeld Marc Kruyswijk

Het aller- allerergerlijkste fietsstoplicht van heel Amsterdam staat op een plek die waarschijnlijk niet heel veel mensen onmiddellijk hadden voorspeld. Afgezien dan van de onfortuinlijke fietsers die hier elke dag staan te wachten tot ze een ons wegen.

Het verkeerslicht staat op een klein kruispuntje. Randje Oost, tussen twee slaperige wijkjes. Park De Meer en Betondorp. Het is prima wonen in deze omgeving, zolang je die vervloekte Middenweg maar niet hoeft te passeren.

2,28 minuten rood
Eindeloos duurt het. Als je in anderhalve minuut aan de overkant bent,
heb je een lekkere ochtend. Niet zelden duurt het langer, met een gemeten uitschieter vanmorgen naar 2,28 minuten. Allemaal de schuld van die auto's op weg naar of komend van de Ring.

Blogger Dirk Kloosterboer van Dirkmjk riep Amsterdammers op deel te nemen aan zijn verkiezing van het irritantste verkeerslicht van de stad. Tien jaar geleden kozen bezoekers van de website Nieuws uit Amsterdam het verkeerslicht op het Frederiksplein tot het vervelendste (nu toch nog achtste), deze keer viel de eer dus ten deel aan dit stukje op de Middenweg.

Vier tellen groen
Lang wachten is irritant, helemaal 's morgens, als toch al elke seconde telt. Maar die wachttijd op dit prijswinnende punt is niet het enige waardoor op een gegeven moment de stoom je uit de oren komt. Want ook de groentijd is belachelijk. Vier seconden! Víer! Om de hele Middenweg over te steken. Dat lukt die ouders met kinderen niet natuurlijk.

Wat er dus gebeurt is dat je ze uiteindelijk toch nog rood licht ziet meepakken. Nóg een keer twee minuten stilstaan? Ik dacht het niet. En daar schieten ze net voor de auto's langs.

Oneerlijk
Het ergerlijkste aspect van deze kruising is echter de enorme oneerlijkheid waarmee de verkeerslichten lijken te zijn afgesteld. Het is rood voor de fietsers en groen voor de auto's. Maar als vervolgens de auto's rood krijgen, blijft het ook voor de fietsers rood. Sta je daar met zijn allen stil. Waarna het weer groen wordt voor de auto's. Voor de fietsers is dat bijna niet te verteren.

Gesprekjes met mensen die hier staan te wachten, er is tijd zat, bevestigen dat het hier in deze hoek van de stad ergerlijk oversteken is voor fietsers. Een vader zegt vaak net een stukje om te fietsen om juist deze oversteek te omzeilen. Een andere vader hoopt vooral dat zijn dochter hier, als hij er niet bij is, niet uit ongeduld besluit toch maar door rood te fietsen.

De top tien van de voor fietsers ergerlijkste verkeerslichten:

Wat vindt u? Meepraten kan onder dit artikel of via Facebook (link).

De top tien van de voor fietsers ergerlijkste verkeerslichten in Amsterdam. Blogger Dirk Kloosterboer verzamelde de stemmen voor de verkiezing.

1.Middenweg-Wembleylaan
2.Amstelveenseweg-Zeilstraat
3.Middenweg-Veeteeltstraat
4.Rozengracht-Marnixstraat
5.Meer en Vaart-Cornelis Lelylaan
6.IJburglaan-Zuiderzeeweg
7.Mr. Treublaan-Weesperzijde
8.Frederiksplein-Westeinde
9.Nassauplein-Haarlemmerweg
10.Van Eesterenlaan-Fred Petterbaan

En wat vindt u? Bent u het eens met bovenstaande lijst? Heeft u toevoegingen? We horen het graag. Reageren kan hieronder. (Reacties met volledige naam en woonplaats kunnen ook worden opgenomen in de krant.)

Meer over