Discreet bezoek koning Jordanië aan Irak

BAGDAD/AMMAN - Koning Abdoellah II van Jordanië heeft gisteren een bezoek gebracht aan Irak, het eerste van een Arabisch staatshoofd sinds de val van Saddam Hoessein in 2003. Abdoellah wilde Bagdad vorige maand al bezoeken, maar toen werd de reis om veiligheidsredenen afgeblazen.

Hij is pas de derde leider van een buurland die Irak aandoet sinds de Amerikaanse inval. Eerder waren de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad al in Bagdad.

Het bezoek van Abdoellah aan premier Noeri al-Maliki duurde om veiligheidsredenen slechts vier uur. De media in Jordanië en Irak maakten er pas melding van toen het al was afgelopen. Toch geldt het als een nieuw teken dat Irak langzaam uit zijn isolement kruipt.

De banden tussen Jordanië en Irak waren lang gespannen na de verdrijving van Saddam Hoessein. Jordanië maakte zich zorgen over de komst van een pro-Iraanse regering in Bagdad, waar de politieke macht nu goeddeels bij de sjiieten berust. Saddam Hoessein voorzag Jordanië lang van olie tegen gereduceerde prijzen. Na zijn val kwam een einde aan die voorkeursbehandeling.

De betrekkingen verbeterden na het bezoek van premier Al-Maliki aan Amman in juni. Hij beloofde de olieleveranties te hervatten op het oude niveau. Onder Saddam was Irak de enige leverancier van olie aan het buurland.

Jordanië op zijn beurt versoepelde zijn strenge toelatingseisen aan Iraakse burgers. In Jordanië wonen tussen een half miljoen en 750.000 Iraakse vluchtelingen. De laatste maanden zijn steeds meer Irakezen teruggegaan nu de toestand in hun land minder onveilig wordt. Wel kwamen gisteren nog minstens zes mensen om bij aanslagen in en nabij de stad Bakoeba.

Generaal David Petraeus, de Amerikaanse bevelhebber in Irak, heeft de laatste tijd tal van landen in de regio bezocht met het verzoek Irak uit zijn diplomatieke isolement te halen. De komst van de Jordaanse vorst gold als de bekroning van Petraeus' initiatief. Jordanië heeft onlangs weer een ambassadeur in Irak benoemd, de laatste jaren werd Amman vertegenwoordigd door een zaakgelastigde. (AP, Reuters)

Meer over