Directeur Wiel Janssen opgestapt bij Jeugdzorg

AMSTERDAM - Wiel Janssen, de directeur van Jeugdzorg Amsterdam, is vandaag afgetreden. Verantwoordelijk wethouder Lodewijk Asscher noemt diens opstappen een goede beslissing. Ook de raad van toezicht noemt dit de beste manier om uit de impasse te komen.

De ondernemingsraad had in juli het vertrouwen in Wiel Janssen opgezegd, vanwege de penibele financiële situatie waarin Jeugdzorg verkeert en de slechte werksfeer.

Vandaag zou Asscher een zogenoemde aanwijzing versturen, die voorschrijft hoe de organisatie van Jeugdzorg moet worden verbeterd. Een aanwijzing is een zeer dringende werkinstructie, die dient te worden opgevolgd. Zo'n vergaande maatregel is bij Jeugdzorg nooit eerder voorgekomen.

Asscher had al eerder laten weten zich ernstig zorgen te maken over de toestand bij Jeugdzorg. De aanwijzing is een gericht middel om de organisatie te sturen.

Asscher heeft de afgelopen maanden veel gesprekken gevoerd met Jeugdzorg. Hij heeft nog wel vertrouwen in de raad van toezicht en in het personeel.

''Wiel Janssen heeft als bestuurder de afgelopen maanden aan effectiviteit verloren,'' zegt Jaap van der Aa, voorzitter van de raad van toezicht bij Jeugdzorg. 'Het waren ook wel moeilijke omstandigheden om in te werken; zo is de organisatie enorm gegroeid en is de wet erg vaak veranderd.''
Er is nog geen vertrekregeling afgesproken.

Precies vandaag zou ook minister André Rouvoet (Jeugd en gezin) een antwoord geven op Kamervragen over de situatie bij Jeugdzorg Amsterdam. Hierover heeft Rouvoet veelvuldig overlegd met Lodewijk Asscher.

De opvolger van Wiel Janssen is nog niet bekend. (HET PAROOL)

Lodewijk Asscher vindt vertrek Wiel Janssen een goed besluit. Foto ANP/Juan Vrijdag Beeld
Lodewijk Asscher vindt vertrek Wiel Janssen een goed besluit. Foto ANP/Juan Vrijdag
Meer over