Dieven stelen twee Amsterdamse bitcoin betaalautomaten

Twee van de zes bitcoin betaalautomaten die de stad sinds vorig jaar telde, blijken de afgelopen weken te zijn gestolen.

Herman Stil
Bitcoinapparaat in Hofje van Wijn op de Zeedijk Beeld Jean-Pierre Jans
Bitcoinapparaat in Hofje van Wijn op de ZeedijkBeeld Jean-Pierre Jans

De betaalautomaten, waarmee klanten konden afrekenen met de virtuele munt, stonden bij Thais restaurant Warie's Thai Food aan de Amsterdamse Rozengracht en bij café 't Hofje van Wijs op de Zeedijk. Vooral de laatste diefstal is pijnlijk, omdat 't Hofje geldt als dé Amsterdamse bitcoinambassade.

De diefstal is ook financieel een klap. Bij het apparaat bij Warie's kon niet alleen worden betaald met bitcoin, maar kon ook geld worden gestort door bijvoorbeeld euro's om te wisselen. De daarvoor benodigde apparatuur was ongeveer 8700 euro waard. Het apparaat bij 't Hofje ongeveer 2600 euro.

Stil houden
De diefstal werd opgemerkt door website Coin ATM Radar, die bijhoudt waar bitcoinmachines staan. De twee Amsterdamse apparaten gaven plots geen sjoege meer. 'We wilden het nieuws eigenlijk stil houden,' zegt Martin Wismeijer van bitcoincollectief Mr. Bitcoin, eigenaar van het apparaat op de Wallen, 'omdat we bang waren dat te veel publiciteit het politieonderzoek zou storen.'

Veel details wil hij niet kwijt. De apparaten zijn de afgelopen vier weken ontvreemd. Van de daders ontbreekt elk spoor. 'Ik was echt uit het veld geslagen toen ik hoorde dat het apparaat weg was gestolen, zeker omdat ik het betaald heb van mijn eigen spaargeld.'

Foetsie
Omdat er geen officiële bitocinbank bestaat, zijn eventuele euro's die via de apparaten zijn gestort en ontvangen eigendom van de mensen die ze gestort hebben - of ontvangen. Dat is met de diefstal ook verdwenen. Waarschijnlijk was het de dieven daarom te doen.

De machines zijn niet zonder meer door onverlaten te gebruiken. Zodra ze online gaan, worden ze gedetecteerd. Daarnaast is de software beveiligd. De diefstal schrikt Wismeijer niet af. Vorige week installeerde Mr Bitcoin een betaalautomaat in de Mediamerkt aan de Arenaboulevard.

'We zullen apparaten blijven neerzetten, omdat ze een belangrijk onderdeel vormen van het succes van bitcoin. Ze maken de munt een beetje minder virtueel.' Nieuwe apparaten zijn inmiddels verzekerd tegen diefstal.

Meer over