Dieven stelen tien doodshoofdaapjes in Arcen

Criminelen in het Limburgse Arcen hebben afgelopen weekend een bijzondere diefstal gepleegd: in de nacht van zondag op maandag stalen zij uit een verblijf in de Kasteeltuinen in Arcen tien doodshoofdaapjes, zo meldde de politie.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Rond 9 uur maandagochtend werd ontdekt dat de uit Bolivia afkomstige aapjes weg waren. De dieven hebben een deur en een luik geforceerd en waarschijnlijk met vangnetten de diertjes gevangen. De apen, allemaal mannetjes, verbleven sinds 2012 in de tuinen. Ze zijn eigendom van GaiaZOO in Kerkrade.

Waarschijnlijk gaat het om een professionele diefstal, meent de politie. Die onderzoekt de zaak, maar heeft nog niemand kunnen aanhouden. Ook de aapjes zijn nog niet terecht, al zijn ze wel allemaal gechipt en voorzien van een zendertje.

Vermoedelijk zijn de daders met een busje of personenauto buiten het terrein vertrokken. De politie is op zoek naar getuigen die mogelijk iets verdachts hebben gezien.

Andere apenroven
Afgelopen januari zijn er vijf gouden leeuwaapjes gestolen uit dierenpark Apenheul in Apeldoorn. Het ging om een apenfamilie, bestaande uit een vader, een moeder en drie kinderen. Vorig jaar maart verdwenen 13 dwergaapjes uit dierenpark Wissel in Epe, niet ver van Apeldoorn. Van deze aapjes is nooit meer een spoor teruggevonden.

In Nederland is het verboden om apen als huisdier te houden, maar in andere Europese landen en elders in de wereld niet. De directie van dierenpark Wissel vermoedt dat hun dwergaapjes meteen het land zijn uitgesmokkeld en illegaal zijn doorverkocht.

Meer over