PlusKlapstoel

Dieuwke Wynia: 'Ik denk dat ik hartstikke warmbloedig ben'

Dieuwke Wynia (1969) was elf jaar hoofdredacteur van De Wereld Draait Door. Met Boudewijn Vos is ze nu een nieuw productiehuis begonnen, Mr. & Mrs. Lane.

Joep School
'Ik heb elf jaar gemaakt wat ik heel leuk vond, dus ik ga niet ineens het Rad van fortuin maken' Beeld Harmen de Jong
'Ik heb elf jaar gemaakt wat ik heel leuk vond, dus ik ga niet ineens het Rad van fortuin maken'Beeld Harmen de Jong

Voorthuizen

"Daar ben ik geboren. Ik heb er zes jaar gewoond. Net voordat ik naar de lagere school ging, zijn we verhuisd naar Hoevelaken. In die zomer kreeg ik een bril en veranderde mijn zicht totaal - ik had kennelijk jaren niet goed kunnen zien. Mijn ouders wonen nog steeds in Hoevelaken, in een experimentele jarenzestigwoning met 11 buitendeuren, 81 ramen en alles gelijkvloers."

Vader

"Mij wordt vaak gevraagd hoe ik in de televisiewereld terecht ben gekomen. Ik denk dat het in mijn roots ligt. Mijn vader was docent beeldende vorming en maakte veel kunstwerken en maquettes. Het huis was altijd een knutselparadijs, de verbeeldingskracht speelde een grote rol in mijn opvoeding. Mijn vader is nu heel ziek. We hebben veel gesprekken over het verleden, er is veel tijd om te praten. Hij is herstellende, maar ik zie dat hij heel ziek is. In die zin neem ik afscheid van het zorgeloze tijdperk."

Afscheid

"Het woord dat voor mij boven 2016 hing. Ik heb twee pubers, de oudste wordt dit jaar 18 en is ineens veel meer de deur uit. Dat is ook een soort afscheid. DWDD natuurlijk, waar elke dag een uitzending voor mijn snufferd stond. Het blad is nu leeg. Ergens doet het denken aan die tijd dat ik een bril - en daarmee een nieuwe blik op de wereld - kreeg."

De Wereld Draait Door

"Poe. Een heel groot, rijk verleden. Elf jaar was dat volop aanwezig in mijn leven. Eén grote wervelstorm van mensen en gesprekken. Veel en groot. Mijn laatste maanden werden getekend door de ziekte van mijn vader. Door de DWDD University's was ik er nog half tot eind vorig jaar, maar nu ben ik echt los."

"Het was een gek moment toen mijn mailbox werd afgesloten. Na 1 oktober heb ik me meteen uit alle app- en mailgroepen laten verwijderen, anders zou ik geprikkeld blijven worden. Nu zit ik met ­Boudewijn, de voormalige productieleider van DWDD, in een kamertje. Met zijn tweetjes."

Architectuurgeschiedenis

"Voor die opleiding kwam ik naar de stad. Ik was achttien en woonde in de Kanaalstraat. Ik wist al heel jong dat ik in Amsterdam zou gaan wonen en voelde me thuis aan het Museumplein, waar de opleiding toen gehuisvest was. Ik ben eerst nog naar een paar open dagen van kunstacademies geweest, heb een gesprek gehad op de Rietveld Academie, maar het werd kunstgeschiedenis en architectuur."

"Ondertussen werkte ik bij Café Cox. Dat was mijn familie. Ik ben nog even lid geweest van studentenvereniging SSRA, maar ik ben geen verenigingsmens. Dit jaar woon ik dertig jaar in Amsterdam en ik ben nog steeds verliefd op de stad. Als je van architectuur en kunst houdt, zit je de hele dag achterstevoren op de fiets."

Moederschap

"Dat mijn kinderen Amsterdam in hun paspoort hebben, vind ik heel leuk. Ik heb Amsterdamse jochies, dat is iets om trots op te zijn. O, je bedoelt hoe ik het moederschap combineerde met DWDD? Weet je dat ik dat een onvoorstelbaar ouderwetse vraag vind? Wordt dat ook aan mannen gevraagd?"

"Laten we het woord 'moeder' door 'ouder' vervangen. Het is voor mij heel goed om ouder te zijn. Ik vind mijn werk zo leuk dat ik er veel mee bezig ben, maar het is heerlijk om dat af en toe los te laten. Die wereld is thuis. En die wereld is relativerend."

Matthijs van Nieuwkerk

"Hij is de aller-, allerbeste. Hij denkt de hele dag na hoe het beter, leuker, boeiender kan. Matthijs is ook degene die mij gevraagd heeft eindredacteur te worden toen Ewart van der Horst vertrok. Ik was totaal verbaasd. Vóór DWDD was ik redacteur geweest bij allerlei programma's, bij DWDD voor het eerst samensteller. In één keer kwam zo'n heel grote functie."

"Matthijs heeft een röntgenoog bij mensen. Hij zag eerder dan ik wat ik in mijn mars had. Ja, hij heeft ooit gezegd dat hij ook zou stoppen als ik ermee ophield, maar dat is al vijf jaar geleden. Daar spreekt uit dat wij twee handen op één buik zijn. Als je elf jaar lang zo intensief met elkaar samenwerkt, ben je ook dol op elkaar."

IJskonijn

"Ik herken mezelf daar helemaal niet in. Ik denk dat ik hartstikke warmbloedig ben, ook naar de redactie. De media bevestigen elkaar graag dat ik hard ben, of een ijskonijn. Als er één begint, vindt de rest dat een leuke typering, want het is een helder beeld, enigszins karikaturaal. Door het te blijven vragen, houd je het in stand. Ik kan er niet veel mee. Ik ben gepassioneerd en als je een dagelijks liveprogramma maakt, moet je snel knopen doorhakken."

Journalistiek darwinisme

"Wat een raar woord! Heeft Jort de werkwijze van DWDD zo genoemd? Kijk, Nederland is een klein landje. Het aantal goede sprekers is behoorlijk, maar het blijft een klein clubje. Bij DWDD wilden we origineel en fris blijven. Daarom waren we er heel kien op dat gasten niet bij ­andere talkshows aanschoven. Je hóeft niet te komen."

"Het wordt soms vertaald als een harde basketbalwedstrijd, maar ik ging met DWDD voor het beste programma. Ik heb Jort inderdaad weleens gebeld: 'Prima dat je bij meerdere programma's aanschuift, moet je echt zelf weten, maar weet dat wij jou minder gaan bellen.' Dat wordt weleens verward met een dreigement, maar het schept vooral duidelijkheid."

Inauguratie Trump

"Ik denk meteen aan de mooie programma's die daarover te maken zijn. Visueel is die man een ramp, trouwens. Vier jaar lang moeten we naar die kop kijken, dat handje en dat mondje! Los daarvan: ik vind het een enge ontwikkeling die overal gaande is. En toch, het daagt ook uit. Het lag in de lijn der verwachting dat Hillary het zou worden, en dat had ik duizend keer liever gehad, maar dit is spannender."

"Er gaat van alles gebeuren, mensen moeten opstaan en zich uitspreken. Dit soort situaties daagt creatieve mensen uit. Claudia de Breij had het in haar ­oudejaarsconference over de vluchtelingen­problematiek, ook zo'n situatie: je krijgt er wel mooie conferences van."

Vrouwen in de media

"Daar heb ik me weleens druk over gemaakt, ja. Het was daarom ook supergaaf dat Claudia de oudejaars deed. In NRC las ik onlangs een stuk dat er dit jaar veel literaire prijzen door vrouwen zijn gewonnen. Bij DWDD zijn we vaak heel druk geweest om vrouwen aan tafel te krijgen. We stonden erop dat we dit seizoen een vrouwelijke huisband kregen. Met Soundos El Ahmadi is het als huiscabaretier helaas niet ­gelukt."

"Ik heb het idee dat vrouwen langzaam maar zeker makkelijker ja zeggen. Het heeft met bravoure te maken. Ik merk het ook aan mezelf: ik had meer mijn mond open kunnen doen tijdens mijn periode als hoofdredacteur. Ik vind het leuk om nu de Klapstoel te doen, maar ik vraag mezelf altijd af wat ik er aan heb. Mannen vragen zich dat niet of nauwelijks af, denk ik."

RTL Late Night

"Ja? Humberto is een heel goede presentator. Het is een goed programma, maar het behandelt onderwerpen waar ik niet warm van word. De strijd om gasten valt in de praktijk mee. Eerst was er De Wereld Draait Door, toen Woestijnruiters, later Pauw & Witteman, Madiwodo, Pauw, RTL Late Night en Jinek. Het is in de begin­periode altijd even een korte tijd onrustig, maar uiteindelijk vindt iedereen zijn eigen toon. Om de hoofdgasten is het weleens strijden, maar dan doen Nieuwsuur en Een Vandaag ook mee."

Marco Versluis

"Marcooo! Hij heeft heel lang de spin-offs geleid en is mijn opvolger bij DWDD. Ik ga niks zeggen over hoe hij het doet - dat zou heel raar zijn, want op basis van wat ik op tv zie, kan ik niet beoordelen hoe hij het achter de schermen doet. Waarom hij mijn opvolger is, is klip en klaar: een heel goede, creatieve tv-maker. Een echte DWDD'er."

Mr. & Mrs. Lane

"Ik heb elf jaar gemaakt wat ik heel leuk vond, dus ik ga niet ineens het Rad van fortuin maken. Televisieprogramma's in onder andere de wetenschappelijke hoek liggen voor de hand. We hebben nu allerlei gesprekken en het is wachten tot er een draadje uit het bolletje wol komt."

Iris van den Ende

"De baas van MediaLane. Ik ken haar nog niet zo goed. Wat ik tot nu toe van haar meemaak, is dat ze heel ambitieus is en groot durft te denken. Mr. & Mrs. Lane is zelfstandig, maar valt onder MediaLane. Dat is een voordeel omdat we gebruik kunnen maken van de faciliteiten en er is voortdurend kruisbestuiving. We gaan nu met alle ondernemingen naar een nieuw pand op de Veemkade."

Robbert Dijkgraaf

"Ik zocht Robbert op, omdat ik wetenschappelijke onderwerpen in DWDD wilde. Er gebeuren zo veel spannende dingen, maar het lukte me niet goed de vinger erachter te krijgen. Robbert slaagt erin de vertaalslag naar tv te maken. Hij zit in het rijtje met Nico Dijkshoorn, Sander van de Pavert en Hugo Borst; eigengereide figuren, die we graag te gast hadden."

"Op het Institute for Advanced Study in Princeton, waar Robbert zit, wordt alleen maar nagedacht met lege vellen; de gebaande paden worden ver­meden. Dat prikkelt. Ik vroeg hem eens of 45 minuten niet te kort was om de oerknal te behandelen. Toen zei hij: 'Ach, we hebben het over 13,7 miljard jaar. Of je dat nu in vijf of in drie kwartier samenvat, dat maakt het verschil niet'."

Frank Helmink
"Ik weet niet wie dat is. De organisator van Euro­sonic Noorderslag? Nee, ik ken hem niet."

Meer over