Dieselrijder lijdt langer kou

Wie in een dieselauto rijdt, moet langer kou lijden dan een automobilist die op benzine rijdt. Een dieselmotor doet er namelijk langer over om de kachel op temperatuur te krijgen. Dat blijkt uit een test van de Duitse automobielorganisatie ADAC.

Ad Killian
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Diverse modellen werden getest op de tijd die nodig is om bij een temperatuur van min tien graden de auto tot 22 graden te verwarmen. De VW Polo diesel deed daar maar liefst 8 minuten langer over dan zijn benzine tegenhanger.

De kracht van een dieselmotor wordt bij het verwarmen van de auto zijn zwakte. Bij de brandstofverbranding benut de diesel de energie beter. Zo ontstaat het zuinige verbruik. Maar er blijft zo wel minder warmte over om de kachel mee op te stoken.

Als snelste opwarmer kwam de Mercedes E 500 Coupé (benzine) uit de test. De 22 graden werden in negen minuten bereikt. De koelkast Seat Ibiza deed er maar liefst 30 minuten over, langer dan een gemiddeld ritje naar het werk.

De grote van de auto speelt nauwelijks een rol. Zelfs in de kleine Smart Fortwo Coupe verstrijken 20 minuten voordat het behaaglijk warm is.

Meer over