Dierenasiel waarschuwt voor besmettelijke kattenziekte

De Dierenopvang Amsterdam waarschuwt voor de kattenziekte. Op de quarantaine-afdeling van het asiel in Osdorp zijn in een week tijd al vijf kittens overleden aan deze zeer besmettelijke ziekte.

Priscilla Tienkamp
Vijf jonge katjes overleden aan de ziekte Beeld Dierenopvang Amsterdam
Vijf jonge katjes overleden aan de ziekteBeeld Dierenopvang Amsterdam

Op de quarantaine-afdeling van het asiel verblijft op dit moment nog een jonge kat die dezelfde symptomen vertoont. Ook in de regio Den Haag en Voorburg is melding gemaakt van de ziekte, aldus Karin Amstutz van het dierenasiel.

De ziekte is zeer besmettelijk en voor kittens meestal fataal. "Het gaat heel snel," aldus Amstutz. "Binnen een paar uur kan het gedaan zijn." Een week geleden werd het eerste jonge katje in het asiel ziek. Als snel rees het vermoeden dat het hier om de kattenziekte ging. Het diertje kreeg pijnbestrijdingsmiddelen en antibiotica, maar het mocht niet meer baten.

De symptomen zijn niet altijd even duidelijk. "Vaak zijn de katten lamlendig, braken ze, hebben ze last van diarree," aldus Amstutz. Het asiel schafte snel tests aan waaruit moest blijken of de katten besmet waren. Uiteindelijk bleken meerdere jonge katjes ziek. Voor vijf van hen was niets meer te doen.

Zeer besmettelijk
Zieke katten worden in het asiel in quaraintaine geplaatst. De hokken waarin zij eerst zaten, worden volledig afgesloten en volgens een speciaal protocol schoongemaakt. De ziekte is zeer besmettelijk, zelfs voor katten die binnen blijven. Tijdens een wandeling buiten een kat aaien en vervolgens thuis kroelen met je eigen kat kan al voldoende zijn om de ziekte over te brengen. Het asiel neemt op dit moment dan ook geen nieuwe katten aan.

"Het lijkt nu rustig te worden," aldus Amstutz. "We hopen dus dat we snel ziektevrij zijn." Als dat het geval is, hanteert het asiel een periode van veertien dagen. Dan worden de hokken weer vrijgegeven en kunnen er nieuwe katten aangenomen worden.

De ziekte is niet alleen lastig te bestrijden, als een kat eenmaal ziek is, is er eigenlijk weinig meer aan te doen. Amstutz: "Volwassen katten hebben antistoffen opgebouwd en zijn daardoor beter beschermd, maar voor kittens is de situatie veel ernstiger." Ze heeft daarom een duidelijk devies voor katteneigenaren: "Werp snel een blik op het dierenpaspoort en kijk of je kat gevaccineerd is tegen kattenziekte. Zo niet, ga dan snel naar de dierenarts."

Kattenziekte

De kattenziekte, of feline parvovirus (FPV), is een hoogst besmettelijk darmvirus. Hoewel mensen niet besmet kunnen raken, kunnen zij de ziekte door contact met besmette katten wel overdragen. Dat kan bijvoorbeeld via vlooien van een besmette kat op hun kleding.

FPV tast het immuunsysteem van de kat aan. Doordat jonge katten weinig antistoffen hebben opgebouwd, is de ziekte voor hen vaak dodelijk. Ook volwassen katten kunnen echter (behoorlijk) ziek worden van het virus. Symptomen zijn diarree, braken en uitdroging.

Katten moeten regelmatig ingeënt worden tegen nies- en kattenziekte. Dat gebeurt standaard als ze 8-9 weken oud zijn, vervolgens bij 12 weken en dan nog eens wanneer ze een jaar oud zijn. De inenting tegen de niesziekte werkt daarna een jaar lang, die tegen kattenziekte 36 maanden. De inentingskosten verschillen per dierenarts, maar liggen doorgaans tussen de 40 en 70 euro.

Doordat katten in Nederland standaard worden gevaccineerd, komt de ziekte weinig voor. De huidige situatie is dan ook uitzonderlijk. "Volgens mij is het zo'n acht jaar geleden dat er voor het laatst sprake was van kattenziekte in ons asiel," aldus Amstutz. Toch zijn er volgens Amstutz 'net als bij inentingen voor mensen' ook katten die niet ingeënt worden.

Meer over