'Dibi niet geschikt als partijleider GroenLinks'

De kandidatencommissie van GroenLinks vindt dat Tofik Dibi niet geschikt is als politiek leider omdat hij geen aantoonbare leidinggevende kwaliteiten heeft. Dat heeft voorzitter Tof Thissen vanochtend gezegd in het Radio 1 Journaal. Dibi zelf vindt de kritiek van de kandidatencommissie zo stevig, dat hij op basis daarvan eigenlijk nooit Tweede Kamerlid had kunnen worden.

Laura de Jong
Tof Thissen. Beeld ANP
Tof Thissen.Beeld ANP

'Dibi is niet geschikt als lijsttrekker omdat hij niet voldoet aan het profiel zoals dat is vastgelegd', zei Tof Thissen vanochtend. De commissie heeft twee uitgebreide gesprekken met Dibi gevoerd en kwam unaniem tot dit oordeel.

Thissen ontkent dat iemand van de kandidatencommissie Dibi heeft opgebeld en heeft gezegd: 'Je wordt het niet jongen.' Ook heeft de commissie volgens Thissen niet gezegd dat hij een plek op de Tweede Kamerlijst kan vergeten als hij zich toch kandidaat zou stellen. 'We hebben fatsoenlijk met hem gesproken om ons advies toe te lichten.'

Oorlogjes
Thissen benadrukt dat het ledencongres de procedure heeft vastgelegd en ook een kandidatencommissie heeft aangesteld. 'Je gaat volledig nat als je opeens de regels verandert omdat ervan buiten, via twitter, druk op wordt gelegd.' Thissen vindt dan ook dat de commissie zorgvuldig heeft gehandeld. Volgens hem hebben de mensen die in de media allerlei oorlogjes hebben uitgevoerd 'de partij meer schade berokkend dan de kandidatencommissie, die gewoon haar werk heeft gedaan.'

Negatief
De kritiek van de kandidatencommissie op Tofik Dibi is zo stevig, dat hij op basis daarvan eigenlijk nooit Tweede Kamerlid had kunnen worden. Dat zei Dibi later vandaag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed.

De kandidatencommissie vindt Dibi ongeschikt als kandidaat-lijsttrekker, maar het partijbestuur besloot vrijdag na koortsachtig overleg dat hij het toch mag opnemen tegen fractievoorzitter Jolande Sap. Volgens Dibi mag de commissie best negatief over hem oordelen, maar 'ze hebben niet het recht de leden een keuze door de strot te duwen'.

Het advies van de kandidatencommissie is nog niet openbaar. Eerder kreeg Dibi voor zijn Kamerlidmaatschap wel hele goede kritieken van een interne commissie. Dibi noemde het optreden van partijvoorzitter Heleen Weening vrijdagavond 'ongemakkelijk'. Volgens Dibi is het niet democratisch als het partijbestuur een stemadvies over het lijsttrekkerschap geeft.

22 juni komt de commissie met een voorstel voor de GroenLinks kandidatenlijst.

undefined

Meer over