Filmoverzicht

Deze week nieuw in de bioscoop

Elke week zetten we de nieuwste bioscoopfilms op een rij. Deze week onder andere nieuwe western met Joaquin Phoenix en Jake Gyllenhaal, én een docu over opperrechter Ruth Bader Ginsburg.

Het Parool
The Sisters Brothers is een echte 'ratatouille-western': een klassiek Amerikaans verhaal met in de kern een Europese insteek. Beeld The Sisters Brothers
The Sisters Brothers is een echte 'ratatouille-western': een klassiek Amerikaans verhaal met in de kern een Europese insteek.Beeld The Sisters Brothers

The Sisters Brothers
Dit klassiek Amerikaanse westernverhaal - vol inhalige goudzoekers, meedogenloze cowboys en louche saloons - heeft ergens in de kern toch een Europese insteek.

Centraal staan de gebroeders Sisters, de huurmoordenaars Eli (John C. Reilly, producent van de film) en Charlie (Joaquin Phoenix). Zij worden op jacht gestuurd, achter ene Hermann Kermit Warm (Riz Ahmed) aan, geholpen door de onbetrouwbare John Morris (Jake Gyllenhaal).

Te zien in Eye, FC Hyena, Filmhallen, Kriterion, The Movies, De Uitkijk, Pathé City, Pathé Tuschinski

De Dirigent
Had het niet ietsje subtieler gekund? Dat gevoel overheerst na het zien van deze duidelijk uit noodzaak gemaakte, maar erg melodramatische film over Antonia Brico. Ze werd in Rotterdam geboren en wilde in het New York van de jaren twintig de eerste vrouwelijke dirigent worden.

De film straalt luxe uit, met prachtige kleuren, een schitterende ­belichting en decors die aan Hollywoodfilms van weleer doen denken. ­Peters probeert niet te verbloemen dat ze in een studio draaide, maar omhelst de romantiek van geschilderde achtergronden.

Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Het Ketelhuis, Pathé City, Pathé Tuschinski

Het Voorval - Armando en de Mythe
In 1988 schreef kunstenaar Armando zijn ­roman De straat en het struikgewas. In dat boek komt een jongetje voor dat de Duitse soldaat doodsteekt die hem wil meenemen omdat hij buiten spertijd in het bos loopt, wat bij velen de vraag opriep of dat autobiografisch was. Had Armando een Duitse soldaat vermoord?

In de documentaire Het Voorval - Armando en de Mythe doen de makers alsnog een poging om kort voor de dood van Armando - fysiek een oude man, maar nog scherp en gevat - een definitief antwoord te krijgen. Je kunt je afvragen wat hen bezielde.
Te zien in De Balie, Het Ketelhuis

RBG
De film over opperrechter Ruth Bader Ginsburg is, vanzelfsprekend zou je bijna zeggen, een hagiografie, en in vorm door en door een dertien-in-een-dozijn portretdocumentaire. Keurig schetst de film haar leven, van haar jeugd tot en met de hedendaagse meme-beroemdheid.

Tegenstanders komen niet aan het woord. Afgaand op de film is het ook moeilijk om tegen dat waar de rechter voor staat te zijn: gelijke rechten voor ­ieder mens.
Te zien in De Balie, Het Ketelhuis

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over