Handleiding

Deze plekken moet je kennen als nieuwe student

De introductietijd voor nieuwe studenten in Amsterdam is begonnen. Die studenten zijn allemaal jong, en willen wat: flaneren in het nachtleven, uitbrakken in de bioscoop en vooral veel bier drinken. Maar waar doe je dat?

Het Parool
Dansen in Radion is áltijd een feest. Beeld Radion
Dansen in Radion is áltijd een feest.Beeld Radion

Ben je nieuw in de stad? Je hebt geen idee waar je heen moet voor een warm biertje of een koude pizza? Ach, studenten in Amsterdam doen al millennia hetzelfde: ze dansen op popfeestje Noodlanding! in de Paradiso, eten saté in de Voetboogstraat en slempen pils in Disco Dolly (vroeger Dansen bij Jansen) en café De Spuyt.

Ben jij zo'n nieuweling die gedwee in de voetsporen van studerende voorgangers treedt? Of die zaterdag liever huilend de trein terug naar huis pakt dan iets nieuws ontdekt? Check dan het overzicht van belegen studentenplekken in Amsterdam.

Liever nieuwe plekken ontdekken en indruk maken op je nieuwe collegevrienden met geveinsde kennis? Hier komt de lijst met plekken die je echt moet kennen.

UITGAAN
Waar dans je tot je de zon opkomt en check je de beste dj's van de stad? Nou, bij één van deze clubs, bijvoorbeeld.

De School
Ruim 2,5 jaar geleden geopend als opvolger van legendarische club Trouw en sindsdien gevierd technotempel. In de kelder van een oude (jawel) school zie je geen hand voor ogen, maar kun je keihard rausen tussen bonte nachtvlinders. Let op: er is een deurbeleid, dus leer de dj's uit je hoofd.
Doctor Jan van Breemenstraat 1

Radion
Radion vind je net als de School in de rafelranden van Nieuw-West. De club zit in een voormalig tandheelkundig centrum ACTA, wat nu omgebouwd is tot broedplaats, club, restaurants en waar ook nog eens ruim 400 studenten en creatievelingen wonen.
Louwesweg 1

Shelter
Op zoek naar een underground club waar je dag en nacht door kan? Pak dan de pont naar noord en daal af naar Shelter. Met een 24-uursvergunning is dit de ideale plek om lekker door te gaan als DUO weer geld op je rekening heeft gestort. Alleen geopend op vrijdag en zaterdag, en dat is misschien maar beter ook.
Overhoeksplein 3

Club Jack
Indruk maken op je nieuwbakken studiegenoten? Vrijdag 31 augustus opent queerminded Club Jack, een donkere club vol planten op de derde verdieping van een voormalig kantoorpand naast metrostation Bullewijk. Ook leuk: bovenop de club zit dakterrasbar Jackie.
Hogehilweg 20

Garage Noord
Naast SkateCafé (ook een leuke plek, trouwens), vind je Garage Noord. Een kleine club in - jawel - een oude garage, met slechts plek voor honderdvijftig mensen. Je kunt er (goedkoop) eten én dansen op donderdag, vrijdag en zaterdag.
Gedempt Hamerkanaal 40

Claire

Waar ooit het legendarische Studio 80 zat, zit sinds 2016 Claire. De plek waar de betere elektronische beats je om de oren slaan. En dat aan het Rembrandtplein!
Rembrandtplein 17

Chicago Social Club
Dansen tussen BN'ers, studenten en modellen doe je in de Chicago Social Club. Enne, vergeet niet aan je fotogenieke moves te werken. Voor je het weet sta je tijdens Super Social semi-nonchalant weg te kijken met een wodka-citroen in je hand op Facebook.
Leidseplein 12

OT301
Ze bestaan nog: plekken in de stad waar je niet twaalf euro voor een gin-tonic hoeft te klappen. OT301 aan de Overtoom is een voormalig kraakpand, maar heeft dat vuige kraaksfeertje weten te behouden. Geen prijzige cocktails, maar bier, fris of wijn en een line-up die de alternatieve (elektronische) muziekliefhebber zal bekoren.
Overtoom 301

Radion
Zie Radion vooral als creatieve oase buiten de gebaande paden. Denk: imponerend Berlijneske betonnen mastodont met aan de binnenkant een cultureel programma en harde feestjes voor licht alternatief publiek.
Louwesweg 1

null Beeld Radion
Beeld Radion

BIER DRINKEN
Een terrasje op het Leidseplein? Wel nee, drink je nieuwe studievrienden onder de tafel in één van de leukste biercafé's om de stad. Een handig overzicht per stadsdeel.

Noord
In Noord is de keuze reuze. Van De Ceuvel tot Walhalla: hier moet je zijn.

Oost
Ken je Poesiat & Kater en Dakterras Hopp nog niet? Mooi. Hoog tijd om dit lijstje af te werken.

West
In West barst het van de fijne terrassen. Zo heb je Bar Kosta en café Frits. Meer West? Check hier het volledige overzicht.

Zuid
Waar je de lekkerste biertjes in Amsterdam-Zuid drinkt? Nou, bijvoorbeeld bij TapZuid, of één van deze andere plekken.

Buiten de Ring
Als liefhebber ken je natuurlijk ook je parels buiten de A10. Zoals Hotel Buiten, Bret, De Proefzaak en Blijburg aan Zee (dat binnenkort gaat sluiten, dus grijp je kans nu het nog kan).

Nog meer bier
Zin in meer? Check dan deze 13 zonnige dakterrassen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

EEN VETTE HAP
Na een lange nacht drinken is niets zo lekker als een afterparty in de snackbar. Waar moet je zijn? Ken je klassiekers op voorhand, voor het te laat is.

In de buurt van het Leidseplein? Dan kan je maar één kant op: De Prins, (Kleine Gartmanplantsoen 53) is waar je moet zijn. Iets verderop vind je de legendarische Ma Baker (Marnixstraat 343), gunstig gelegen bij de Marnixstraat én Rozengracht. Handig, als je de Chin Chin Club uit komt rollen.

In Oost kun je tot een uur of drie terecht bij Automatiek Hallo (Linnaeusstraat 14) en voor een grillburgertje (of twee) kun je altijd terecht bij de Febo (aan bijvoorbeeld de Van Woustraat 65 of Damrak 6). Meer? Check dan dit overzicht.

null Beeld ANP
Beeld ANP

UITKATEREN
Kan je het Amsterdamse leven even niet meer aan? Wil je gewoon even niks anders dan in een donkere ruimte zitten? Pak een van de Amsterdamse arthousebioscopen mee voor een rustig middagje vertier.

Rialto
Of je nu zin hebt in een cultklassieker of een obscure niet-westerse film: bij Rialto zit je gebakken. Eten kun je er trouwens ook: van pizzamaandag tot comfort food op donderdag en vrijdag.
Ceintuurbaan 338

The Movies
Zowel ideaal date- als uitbrakmateriaal: The Movies is de ideale bioscoop voor elke gelegenheid. Ga er nog heen zolang het nog kan, er bestaat een kans dat de misschien wel leukste bioscoop van Amsterdam twee jaar haar deuren moet sluiten.

FC Hyena
FC Hyena is geen studentikoze voetbalvereniging, maar een filmclub in Noord, waar je een brakke lunch gewoon mee mag nemen de bioscoopzaal in. Perfect dus, na een nacht doorhalen!

De Uitkijk
Met één klein zaaltje is De Uitkijk misschien wel de kleinste bioscoop van Amsterdam. Leuk feitje: het is ook nog eens het oudste filmtheater van het land.
Prinsengracht 452

Studio/K
Studio/K is veel meer dan een bioscoop: het is ook een café, restaurant, podium en club. Zo kun je er twee keer per maand kun je gratis het weekend komen inluiden in het café. Leuk, voor na de film!
Timurplein 62

De Filmhallen
Ideaal voor een ultieme brakke dag: pak overdag een film (of twee) in de Filmhallen en slenter daarna door naar de Foodhallen voor een zeer breed aannbod aan katervoer. Tip: zodra je een lege plek ziet in de Foodhallen, sprint er dan met je laatste krachten meteen op af. Het is er vaak erg druk.
Hannie Dankbaarpassage 12

Lab111
Film gemist? Geen probleem. BIj arthousebioscoop Lab111 draaien vaak films die nét verdwenen zijn uit de grotere bioscopen. Ook worden regelmatig speciale themaweken georganiseerd, zoals rondom het werk van Alfred Hitchcock of Wes Anderson, bijvoorbeeld.
Arie Biemondstraat 111

Kriterion
Voortgekomen uit studentenverzet is Kriterion al sinds de Tweede Wereldoorlog een filmhuis voor en door studenten. Er is een bijzondere programmering, en vaak een ludiek randprogramma in de vorm van bijvoorbeeld themafeestjes.
Roeterstraat 170

Staat jouw ultieme tip voor de nieuwe student er (nog) niet tussen? Laat het ons weten via stadsgids@parool.nl.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over