Plus

Deze Olympische Amsterdammers zijn medaillekandidaten

Liefst 69 Amsterdamse sporters strijden in Rio de Janeiro om medailles. Wie van hen zijn op de Olympische Spelen, die om één uur vrijdagnacht worden geopend, de echte kanshebbers op goud, zilver of brons?

Maarten Moll
De Holland Acht, kanshebber voor goud, ­oefent in Rio de ­Janeiro Beeld anp
De Holland Acht, kanshebber voor goud, ­oefent in Rio de ­JaneiroBeeld anp

Veel gouden medailles, al gelden ze voor één, zijn te winnen bij het hockey. Tien dames en zeven heren uit de hoofdstad maken deel uit van de nationale selecties.

Een paar namen: Naomi van As, Eva de Goede, Ellen Hoog, Billy Bakker, Mirco Pruijser en Valentijn Verga.

Vooral de mannen hebben iets recht te zetten. Wie herinnert zich niet de klinkende 9-2 overwinning op Groot-Brittannië op de spelen van 2012 in Londen? Om vervolgens in de finale van good old Duitsland te verliezen (2-1, waar kennen we die uitslag van?).

Laatste stap
De vrouwen wonnen goud in Peking en in Londen. Zij zijn het bijna aan hun stand verplicht opnieuw, en dus voor de derde opeenvolgende keer, goud te winnen.

Voor een daverende verrassing kan VOC-speelster Michelle Goos zorgen. Zij maakte deel uit van het handbalteam dat eind vorig jaar in Denemarken zo verrassend zilver won op het WK. Misschien kan die laatste stap in Rio worden gezet.

Handbalster Michelle Goos Beeld anp
Handbalster Michelle GoosBeeld anp

Koningsnummer
De hockeyelftallen en de handbalsters komen meteen dit weekeinde al in actie. Net als Inge Dekker, de zwemster die eerder dit jaar succesvol werd geopereerd aan baarmoederhalskanker. Zij komt uit op de 4 x 100 meter estafette, een nummer waarop de Nederlandse ploeg het traditiegetrouw heel goed doet.

De geboren Amsterdammer Sebastiaan Verschuren gaat het water in op de 100 meter vrije slag, de 200 meter vrije slag (zondag series, maandag finale) en de 4x200 meter vrije slag. Hij kan in Rio de eerste man zijn die op een individueel nummer een medaille voor Nederland kan halen.

Pieter van den Hoogenband was in 2004 in Athene de laatste die dat deed. Op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag, eindigde Verschuren vier jaar geleden als vijfde, slecht 0,08 seconden verwijderd van het brons.

Judoka Dex Elmont (in het wit). Beeld anp
Judoka Dex Elmont (in het wit).Beeld anp

Verrassend goud
Dan naar de atletiekbaan. Hoe zal de dames­estafetteploeg het doen op de 4x100 meter? Kunnen de Amsterdamsen Tasa Jiya en Jamile Samuel aanhaken bij Dafne Schippers en naar een medaille sprinten? En hoe gaat Anouk Vetter het doen op de zevenkamp na haar verrassend gouden medaille op de EK vorige maand in Amsterdam? Ze was de eerste Nederlandse die dat deed, met nog een Nederlands record ook.

Maandag verschijnt judoka Dex Elmont op de tatami. Elmont werd vier jaar geleden vierde (tot 73 kilo), de meest verschrikkelijke plek denkbaar. Kan hij nu boven zichzelf uitstijgen en zijn beste prestaties (twee zilveren WK-medailles overtreffen?

Bosbaan
Ook de roeiers (bijna alle roeiers en roeisters wonen in Amsterdam en trainen op de Bosbaan) komen dit weekeinde al in actie. Bijvoorbeeld de lichte dubbeltwee met Ilse Paulis en Maaike Head. Ze werden in mei Europees kampioen en gelden als medaillekandidaten.

Geldt dat ook voor de vrouwen dubbelvier (Nicole Beukers, Chantal Achterberg, Inge Janssen en Carline Bouw)? Die boot won in september verrassend brons op de WK.

En hoe doet de vrouwenacht het op de roeibaan in Rio de Janeiro? Is het zilver dat op het EK werd gehaald een garantie voor een medaille in Rio?

Bij de mannen is het vlaggenschip bijna als vanouds de Holland Acht. Zij wonnen de laatste grote wedstrijd voor de spelen, in Luzern, en gelden als favorieten voor het goud. Het zou wat zijn als die boot de prestatie van de acht mannen herhaalt die in Atlanta in 1996 naar goud roeiden... De finale is op zaterdag 13 augustus.

Meer weten? Volg de ontwikkelingen in Rio in ons blog

Meer over