Deze nieuwe films kun je nu zien in Amsterdam

De recensenten van Het Parool bekeken alvast de nieuwe films die in première gaan in Amsterdam. Deze week: Out of Love, Calvary, Café Society, Bad Moms en Dukhtar.

Scene uit de film Calvary. Beeld ap
Scene uit de film Calvary.Beeld ap

Out of Love (****)

Het langverwachte speelfilmdebuut van de Nederlands-Chileense Paloma Aguilera Veldebenito. De Griekse Varya zit aan een bar als de Russische kok Nikolai haar vanuit zijn keuken ontdekt. Het is liefde op het eerste gezicht. Tussen de twee ontwikkelt zich een gepassioneerde maar ook destructieve relatie waarin momenten van echte liefde zich regelmatig afwisselen met heftige conflicten. Recensent Jan Pieter Ekker: "De Vlaams-Griekse Naomi Velissariou en de Russische Daniil Vorobyov overtuigen in de hoofdrollen."

Lees ook: Out of Love is een claustrofobisch debuut [+]
Te zien in: De Balie, Ketelhuis, Kriterion, Rialto

Calvary (****)

Scenarist en regisseur John Michael McDonagh maakte met Calvary een drama over het cynisme dat de katholieke kerk met de seksuele schandalen over zich heeft afgeroepen. "Calvary is een drama over het cynisme dat de katholieke kerk met de seksuele schandalen over zich heeft afgeroepen. Daarbij maakt de woede van de gelovigen geen onderscheid tussen schuldige en onschuldige priesters. Als James in een andere tijd had geleefd, zou hij een geweldige steunpilaar voor de dorpelingen zijn geweest, maar hij is priester in een verkeerde tijd." Aldus Jos van der Burg.

Lees ook: Calvary is een spiritueel drama met galgenhumor [+]
Te zien in: The Movies

Café Society (***)

Café Society gaat over een jongeman die naar Hollywood verhuist om te ontsnappen aan zijn criminele broer en het onvermijdelijke juwelenwinkeltje. Hij krijgt een baantje als loopjongen voor zijn oom Phil, een machtige sterrenmanager, en ontmoet zo diens secretaresse Vonnie. Zij rijdt hem rond in de wereld van de glamour en Bobby voelt direct vlinders. Vonnie heeft een relatie met een journalist, zegt ze. In werkelijkheid is het Phil. Recensent Mike Peek: "Woody Allen lepelt in Café Society zijn aloude obsessies op. Het is de eerste productie die Allen digitaal draaide, maar meestercinematograaf Vittorio Storaro geeft de film precies de warme, nostalgische look die hij nodig heeft."

Lees ook: Café Society is tragikomedie in zijn puurste vorm [+]
Te zien in: The Movies, Filmhallen, City, Tuschinski, Cinecenter, Eye, Studio K

Bad Moms (***)

Bad Moms moet bewijzen dat zelfs móeders grappig zijn. Amy (Mila Kunis) werkt hard en zorgt voor de kinderen, maar komt erachter dat haar luie man een cyberscharrel heeft. Het masker breekt. Ze zet het samen met vriendinnen op een zuipen. Ze wil desondanks voorzitter van de ouderraad worden en neemt het op tegen de keurige Gwendolyn (Christina Applegate).

Lees ook: Bad Moms bewijst dat zelfs móeders grappig zijn [+]
Te zien in: Arena, City, De Munt

Dukhtar (***)

Een stamhoofd stelt voor een jarenlange bloedige cirkel van eerwraak met een ander stamhoofd te beslechten door met zijn tienjarige dochtertje te trouwen. De moeder van het kind, die zelf op haar vijftiende moest trouwen, wacht niet af, maar vlucht met haar dochtertje.

Een vrachtwagenchauffeur op weg naar Lahore verbergt hen in zijn kleurige truck. Moeder en dochter worden op de huid gezeten door wraakzuchtige achtervolgers, die de vrouw willen straffen voor haar vluchtpoging.

Lees ook: Dukhtar is onsubtiel pamflet tegen uithuwelijking en eerwraak [+]
Te zien in Rialto, Filmhallen

Meer over