Plus

Deze militair vond de bom onder de auto van Martin Kok

De inmiddels geliquideerde publicist Martin Kok ontsnapte aan de dood toen een omstander een bom aantrof onder diens auto. Die omstander was beroepsmilitair Alexander*, dankzij wie die avond tientallen levens ongeschonden bleven.

Ruben Koops
'Toen hij de kubus zag, dacht hij even dat het een soort track 'n trace-systeem was, maar daarvoor was het object te opvallend' Beeld Rogier van 't Slot
'Toen hij de kubus zag, dacht hij even dat het een soort track 'n trace-systeem was, maar daarvoor was het object te opvallend'Beeld Rogier van 't Slot

Hij heeft na de ontdekking nog zeker een week onrustig onder zijn eigen auto gekeken. Want wie Martin Kok met een zware bom onder zijn auto uit de weg wil ruimen, die is tot meer in staat. "Stel dat ze mij achtervolgd hadden?"

Er knipperden rode lampjes, de bom zag er cartoonesk uit. Het deed Alexander heel even aan Bassie en Adriaan denken.

Te opvallend
Samen met zijn vriendin liep hij op zaterdagavond 2 juli vorig jaar nog een eindje op. Bij de Amsteldijk aangekomen wilde zij terug, maar Alexander drong aan om het rondje nog even af te maken via restaurant Klein Kalfje. Samen liepen ze verder. Na 200 meter sloegen ze rechtsaf, terug naar Buitenveldert.

Op de parkeerstrook stonden twee auto's, waaronder de Opel Corsa die door Kok werd gebruikt. Met daaronder de bom. Toen hij de kubus zag, dacht hij even dat het een soort track 'n trace-systeem was, maar daarvoor was het object te opvallend. 'Een bom? Hier?' schoot direct door hem heen.

Van binnen nam de militair het in hem over. Eerst weglopen. Wie zichzelf niet in veiligheid brengt, kan anderen niet helpen, zo leert iedere hulpverlener.

Angst en nieuwsgierigheid
Samen met zijn vriendin, bij wie het nog niet helemaal door lijkt te dringen, beent hij bijna 500 meter verderop, zoals hij tijdens de explosieventraining heeft geleerd. Zijn telefoon gebruiken om 112 te bellen durft hij pas daar. Want het zou niet de eerste bom zijn die via een gsm-puls tot ontploffing wordt gebracht.

Als ze op veilige afstand staan, stuurt hij een bericht naar een bevriende agent van politie. Kan dit waar zijn? Toch adviseert deze Alexander om direct de meldkamer te bellen. Heen en weer geslingerd tussen angst en nieuwsgierigheid loopt hij terug. Of hij de Audi van de daders zoals die op de beelden van tv-programma Opsporing Verzocht is te zien, nog heeft zien wegrijden, weet hij niet meer.

Aangekomen bij de auto, eigendom van de vader van Kok, kijkt hij nog eens goed. Het pakketje ter grootte van een schoenendoos zit klemvast half onder de wagen. Alsof de bom niet diep genoeg onder de auto was geduwd toen de magneet zich aan het staal van het onderstel klemde.

Waarschuwen
Ondertussen vraagt Alexander zich af wat hij moet doen. De auto staat een krappe tien meter bij het terras vandaan. Zal hij naar binnen gaan om mensen te waarschuwen? Maar voor hetzelfde geld zitten de criminelen in de bosjes te wachten op de terugkeer van Kok om de bom te laten ontploffen.

Alexander schrikt, straks is hij ook de lul. Bovendien weet hij niet wanneer de bom ontploft. Daarom besluit hij vanaf een afstandje te wachten, maar voelt zich schuldig.

Martin Koks Opel Corsa, waaronder het explosief is te zien, dat onschadelijk werd gemaakt Beeld -
Martin Koks Opel Corsa, waaronder het explosief is te zien, dat onschadelijk werd gemaaktBeeld -

Even later arriveert de politie. Die zet meteen de Kalfjeslaan af. Ze lopen Klein Kalfje in, alsof ze weten dat Kok binnen zit. Van een afstandje ziet Alexander dat een agent met Kok het restaurant uitloopt naar de auto toe. Ze duiken zelfs half onder de auto. 'Bommetje, magneetje, lampje dat brandde, ze zagen meteen dat het een bom was', zou Kok later die avond lacherig tegen AT5 vertellen.

Veertig handgranaten
De Explosieven Opruimingsdienst laat een robot komen die het pakketje onderzoekt en onschadelijk maakt.

Deze week blijkt dat de bom de kracht had van veertig handgranaten, meer dan genoeg om de gasten van Klein Kalfje dodelijk te verwonden. Dinsdag is na tien maanden recherchewerk een 26-jarige verdachte uit Utrecht aangehouden.

Alexander kan er inmiddels om lachen. Als kind was hij in Enschede toen daar de vuurwerkfabriek ontplofte. Hij voelde de grond trillen. Later kreeg hij eens bijna een raket op zijn kop. Hij heeft een engeltje bij zich, wil hij maar zeggen.

"Het zag er zo amateuristisch uit en het was ook amateuristisch. Ben je gestoord in je kop dat je zo'n zwaar explosief onder een auto hangt? Al die mensen hadden eraan kunnen zijn! Die daders moeten zich kapot schamen."

*Om veiligheidsredenen is de naam van beroepsmilitair Alexander gefingeerd.

De liquidatiepogingen op Kok

Crimineel Martin Kok (Edam, 1967) slaat in 1989 met anderen een rivaal dood in een café in Volendam. Nadat hij zijn vijfjarige celstraf heeft uitgezeten, schiet hij de nieuwe vriend van zijn ex dood. Hij krijgt veertien jaar. Na zijn detentie probeert hij een nieuw leven op te bouwen als misdaadjournalist, met zijn blog Vlinderscrime.nl. Hij heeft vaak nieuws, maar maakt in het criminele milieu ook woede los met ongeverifieerde beschuldigingen.

In november 2015 worden zijn auto en woning in Amsterdam-Nieuw-West 's beschoten. In juli 2016 zit de bom onder zijn auto bij restaurant Klein Kalfje. Op 8 december probeert een onbekende hem dood te schieten voor hotel Citizen M in Amsterdam-Zuid. Het wapen weigert, de schutter rent weg; Kok had niets door. Die nacht schiet dezelfde man hem alsnog dood voor seks­club Boccaccio in Laren.

Meer over