PlusPS

Deze mannelijke modellen zijn op weg naar de top

Lara en Doutzen, Imaan en Gigi. Vrouwelijke Nederlandse topmodellen hebben genoeg aan hun voornaam. Hun mannelijke collega's nog niet, maar de nieuwe generatie komt eraan.

Martijn Nekoui
Saif Khorchad Beeld Ernst Coppejans
Saif KhorchadBeeld Ernst Coppejans

Saif Khorchad (17)

Riches Model Management
Liep semi-exclusief voor Versace en Balmain

Saif Khorchad is half-Libanees en half-Marokkaans, maar geboren en getogen in Amsterdam. Hij is sinds een half jaar model en liep al grote, internationale shows voor topmerken als Balmain en Versace. Dat laatste was semi-exclusief, wat inhield dat hij voor zijn debuut in Milaan bij Versace niet voor een ander merk mocht lopen.

"De mensen die ik ontmoet zijn echt tof, niet alleen andere internationale modellen, maar ook de mensen achter de schermen. Ik luister graag naar hun verhalen. Daarom draag ik ook nooit oortjes tijdens shoots of castings, ik wil openstaan voor anderen en met ze in contact komen. Alleen met make-up heb ik echt niets, dat is niet mijn ding."

Zowel zijn ouders als hijzelf waren stomverbaasd toen hij op straat aangesproken werd om model te worden. Ze hadden het nooit verwacht. Trots zijn ze wel.

Op dit moment doet hij nog een ICT-opleiding aan het ROC, maar na zijn school wil hij zich fulltime gaan richten op modellenwerk. Een speciaal doel of droomopdracht heeft hij niet. "Wel wil ik iets samen doen met Gigi Hadid, zij is mijn modellencrush! Mijn boeker heeft haar al eens ontmoet. Hij appte toen een foto door, maar heeft jammer genoeg niet haar nummer voor mij gescoord."

Jelle Honing Beeld Ernst Coppejans
Jelle HoningBeeld Ernst Coppejans

Jelle Honing (18)

Riches Model Management
Staat in het septembernummer van Vogue Italia

Jelle Honing had bijbaantjes bij Hotel de Goudfazant en de Krokettenbar, voor hij vier maanden geleden werd gescout als model. "Ik kwam terug van voetbal en fietste door de Ferdinand Bolstraat toen er een man voor mij ging staan die 'stop!' riep. Ik dacht dat het een toerist was die de weg wilde vragen, maar het was Philip Riches (oud-model en nu eigenaar van een modellenbureau)."

Hij had net zijn diploma gehaald aan het Barlaeus Gymnasium toen hij shows voor het schoenenmerk Bikkembergs liep en een internationale campagne voor Bershka boekte. Ook staat hij in het septembernummer van Vogue Italia, een heilige graal in de modewereld.

"Ik vind vooral het vele reizen tof. Maar toen er letterlijk tien mensen tegelijkertijd bezig waren met mijn haar, dacht ik wel even: what the fuck is hier aan de hand?" De afgelopen twee maanden reisde hij tussen Parijs, Londen, Milaan, Barcelona en Amsterdam. Nu neemt hij een tussenjaar om te kijken wat het modellenwerk hem allemaal kan brengen.

De vrienden met wie hij voetbalt lachen hem weleens uit. "Als ik een show heb gelopen in een excentrieke outfit, gaan die foto's rond in de groepsapp met de tekst 'Kijk deze gast nou!', maar ik weet dat ze stiekem best trots op mij zijn."

Jiby Diop Beeld Ernst Coppejans
Jiby DiopBeeld Ernst Coppejans

Jiby Diop (15)

Republic Men
Is opkomend model en speelt eredivisie basketbal

Jiby Diop werd vorige maand gescout, toen hij op het Centraal Station na een basketbaltraining op de tram naar huis stond te wachten. "Jorma (de eigenaar van modellenbureau Republic Men) sprak me aan en gaf me zijn kaartje." Zijn moeder zei dat hij het gewoon moest proberen. "Ik vind het allemaal spannend, maar wel leuk!"

Zijn ouders komen uit Senegal, maar Jiby Diop woont met zijn twee tweelingzussen en ouders al zijn hele leven op IJburg. Na de zomer gaat hij naar 4 vmbo-t, daarna wil hij via de havo economie studeren. Modellenwerk is echt een bijbaan. "Als ik nu zou moeten kiezen, kies ik voor basketbal. Maar je weet het nooit."

Voorlopig kan hij sport en modellenwerk prima combineren. Zijn droomklus is een campagne voor Nike. De laatste maanden heeft hij al veel contacten gelegd en wordt de modewereld een steeds realistischer perspectief.

Zijn polaroids zijn uitgestuurd voor de shows van januari 2018, en belangrijke casting directors in Europa hebben interesse. Namen mag hij nog niet noemen, want niets is zeker in de modewereld. "Maar Nike zit er helaas nog niet bij."

Jisk Groot Beeld Ernst Coppejans
Jisk GrootBeeld Ernst Coppejans

Jisk Groot (17)

Known Model Management
Liep op zijn zestiende exclusief voor Dior

Jisk Groot is geboren en getogen in Amsterdam, in Nieuw-Sloten. Dit jaar behaalde hij zijn vwo-diploma aan het Sint-Nicolaaslyceum, volgend jaar wil hij bouwkunde gaan studeren aan de TU Delft. Maar nu wil hij zich focussen op zijn modellenwerk. Nu, na een jaar, heeft hij niet alleen een management in Nederland, maar ook in Milaan, Parijs en Londen.

"Op mijn zestiende liep ik exclusief voor Dior, daarna heb ik shows gelopen voor Chalayan en Royal Collage. Modellenwerk is echt mijn focus nu. Ik weet dat je als beginnend model veel tijd en energie in je carrière moet steken voordat je er goed aan kunt verdienen."

Hij was nooit bezig met mode of de modellenwereld, hij speelde in zijn vrije tijd volleybal en voetbal. "Mijn zusje was best jaloers, volgens mij is het voor ieder meisje een droombaan. Maar ik wil echt verder met bouwkunde."

In het buitenland verbleef hij niet in appartementen met andere modellen, maar zat hij vanwege zijn leeftijd altijd bij gastgezinnen. "Je komt in de modellenwereld de meest extreme, vreemde types tegen, maar dat vind ik best grappig. Mij boeit dat nooit zo veel, iedereen mag zichzelf zijn, toch?"

Meer over