Deze maand eerste rechtszaken tegen 130 op snelwegen

Deze maand dienen de eerste rechtszaken tegen verhoging van de snelheid op snelwegen tot 130 kilometer per uur. Dinsdag behandelt de rechtbank in Den Bosch de bezwaren van onder meer de gemeente Oss en Nuenen tegen de hogere snelheid op de A50, A59 en A270. De rechtbank in Leeuwarden behandelt op 11 september twee zaken over de hogere snelheid op de A7 en de A31. Volgens Rijkswaterstaat zijn het de eerste rechtszaken over de verhoogde snelheid.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De gemeente Oss is vanwege het lawaai tegen de snelheidsverhoging op de A50 en A59. Bovendien is knooppunt Paalgraven volgens de gemeente niet berekend op de verkeersstroom door de hogere snelheid.

De gemeente Nuenen en omwonenden zijn boos omdat de provincie afspraken heeft geschonden door de snelheid op de A270 overdag te verhogen. Het was juist de bedoeling om de snelheid te verlagen naar 100 kilometer per uur. De gemeente en bewoners menen dat ze onvoldoende beschermd worden tegen het extra lawaai.

De gemeente Súdwest-Fryslân spande vanwege de verkeersveiligheid en geluidsoverlast een zaak aan tegen het ministerie over de hogere snelheid op de A7 bij Bolsward.

Meer over