Plus

Deze fans juichen voor Ajax: 'Juventus is niet goed genoeg'

Ze zijn al de hele dag zenuwachtig: acht Ajaxfans die héél hard juichen als hun cluppie scoort tegen Juventus. 'Als ze vanavond gecontroleerder op doel schieten, ­winnen we.'

Steffi Posthumus
Mees Leenders 7) Beeld Dingena Mol
Mees Leenders 7)Beeld Dingena Mol

Abe Loots (9) zit in groep 5 en woont in Amstelveen. Hij verwacht dat Ajax vanavond met 2-1 wint.

"Ik ben al mijn hele leven fan van Ajax. Het is de mooiste en beste club van Nederland, want ze zijn goed en hebben leuke spelers. Frenkie de Jong is mijn favoriet. Hij is goed, aardig en zeurt niet te veel tegen de scheids.

Toen ik acht was, heb ik zelf een jaar bij Ajax getraind, maar daarna ben ik gaan hockeyen. Voetballen is mijn droom niet meer en er zaten meer vrienden op hockey, dus nu doe ik dat.

Ik kijk niet alle Ajaxwedstrijden, maar wel veel. Meestal met mijn vader en zussen, soms ook met mijn moeder, thuis op de bank. Dan eten we Milkachocolade en juichen we als ze scoren. Bij belangrijke wedstrijden doe ik mijn sjaal om en shirt aan. Soms ben ik de hele dag zenuwachtig, zo erg hoop ik dat ze winnen. Maar als ze verliezen, is het ook niet erg. Dat kan gebeuren, ik blijf altijd fan.

Juventus is een goede ploeg, ze zijn irritant om tegen te spelen, maar we kunnen van ze winnen. Dan moet Ajax wel wat dieper spelen; meer aanvallen. Tijdens de vorige wedstrijd speelden ze te vaak terug op de keeper."

Abe Loots (9) Beeld Dingena Mol
Abe Loots (9)Beeld Dingena Mol

Juliette (7) en Viktor Swagerman (12) zitten in groep 4 en 8 en wonen in Zuid. Juliette gokt op 2-1 voor Ajax. Viktor verwacht een gelijkspel, maar Ajax wint bij de penalty's.

Viktor: "Onze overgrootopa, opa en papa zijn altijd voor Ajax geweest.
Op mijn vierde ging ik voor het eerst naar het stadion, sindsdien ben ik fan."

Juliette: "Ik ben nu twee jaar fan, ­eigenlijk vooral omdat iedereen voor Ajax is."

Viktor: "Ik vind het mooi dat Ajax al zo'n oude club is, alle soorten spelers komen langs. Het is wel jammer dat de meeste goede spelers na een jaartje alweer vertrekken."

Juliette: "Thuis kijken we met z'n ­allen. Dan hebben we allemaal ons Ajaxshirt aan en Ajaxsjaal om, papa en mama ook. Soms voorspellen we wat het wordt en leggen we allemaal vijftig cent in, maar ik had het pas één keer goed."

Viktor: "Bij de vorige wedstrijd was ik in het stadion. Ik was eigenlijk heel tevreden over de uitslag. Ze hadden veel kansen. Juventus is een van de beste teams ter wereld, dus het wordt vanavond wel lastig. Ik denk dat het een gelijkspel wordt en dat er penalty's ­komen. Dan hoop ik dat Juventus een keer mist of dat Onana hem houdt, en dat Ajax ­alles scoort."

Juliette (7) en Viktor Swagerman (12) Beeld Dingena Mol
Juliette (7) en Viktor Swagerman (12)Beeld Dingena Mol

Ravi Hesselink (10) zit in groep 7 en woont in De Pijp. Hij verwacht dat Ajax dankzij doelpunten van Donny van de Beek en Dušan Tadi¿ met 2-0 wint.

"Ik ben al mijn hele leven fan omdat we uit Amsterdam komen, maar toen ik twee jaar geleden met Kluivert het veld op mocht lopen, werd ik écht fan. Nu hebben we een seizoenskaart en ga ik met mijn vader en een paar vrienden en hun ouders naar elke thuiswedstrijd.

We waren ook bij de vorige wedstrijd. Eerst was het een beetje eng, omdat Ajaxfans stenen naar politiewagens gooiden, maar de wedstrijd was wel leuk: Ajax had veel kansen.

Vanavond kijk ik de wedstrijd thuis bij mijn moeder. Juventus is wel goed, maar niet goed genoeg, dus ik ben niet zenuwachtig. Ik hoop dat Ajax hetzelfde doet als bij Real Madrid. Toen heb ik heel hard gejuicht, rende ik door de kamer en sprong op de bank. Ik denk niet dat Ajax de ­Champions League gaat winnen, de volgende ronde gaan ze eruit. ­Manchester City staat in de finale ­tegen Barcelona, dat weet ik zeker. Ik hoop dan dat Barcelona wint."

Ravi Hesselink (10) Beeld Dingena Mol
Ravi Hesselink (10)Beeld Dingena Mol

Yinte (13) en Salisa Demsiri (16) zitten in 1 en 4 mavo en wonen bij hun moeder in Zuidoost en vader in Osdorp.

Ze verwachten dat het 2-1 of 3-2 voor Ajax wordt. Yinte: "We zijn fan geworden door onze vader. Elke ­zondag staat voetbal op, als je dan in de woonkamer bent, moet je kijken. Sinds 2015 zijn we ons er zelf extreem in gaan verdiepen: wedstrijden kijken, leren over de geschiedenis, voetbalplaatjes sparen en posters ophangen."

Salisa: "Van onze vrienden zijn wij het fanatiekst. Mijn vrienden kijken meer naar hoe ik voetbal kijk dan dat ze zelf kijken. Ze vinden het leuk om te zien hoe ik reageer.
Ik uit mijn emoties nogal."

Yinte: "De vorige wedstrijd tegen Juventus was heel frustrerend en spannend."

Salisa: "Ajax had veel kansen, maar ze maakten het niet af. Als ze vanavond gecontroleerder op doel schieten, ­winnen we."

Yinte: "Ik ben vooraf altijd heel zenuwachtig en bang."

Salisa: "En gestrest en druk. Je voelt het de hele dag in je lichaam. De dag voor de wedstrijd draag ik mijn Ajaxshirt al, de dag van de wedstrijd ook en als ze verliezen de dag erna ook. Juist dan, want ik support mijn club altijd: als ze winnen én als ze verliezen."

Yinte (13) en Salisa Demsiri (16) Beeld Dingena Mol
Yinte (13) en Salisa Demsiri (16)Beeld Dingena Mol

Mees Leenders (7) zit in groep 4 en woont in Oost. Ze verwacht dat het 2-1 wordt en dat Frenkie de Jong en Dušan Tadic scoren.

"Toen ik op voetbal ging, werd ik fan van Ajax. Frenkie vind ik de leukste, hij lijkt me lief en kan goed voetballen. Ik heb ook een shirt met rugnummer 21, maar dan staat er Leenders boven. Later wil ik ook bij Ajax spelen, ik voetbal nu drie keer in de week, dat is best veel.

Ik was mascotte toen de Ajaxvrouwen tegen FC Twente speelden. ­Alleen werd er toen geloot en moest ik met de keeper van FC Twente. Dat vond ik wel jammer. Ik heb haar toen wel verteld dat ik eigenlijk voor Ajax ben.

Ik weet nog niet of ik vanavond mag kijken, want het is heel laat, maar ik denk wel dat het spannend wordt.

Als ze winnen juich en klap ik, als ze ­verliezen zeg ik gewoon: jammer."

Mees Leenders (7) Beeld Dingena Mol
Mees Leenders (7)Beeld Dingena Mol

Tristan Koel (10) zit in groep 6 en woont in Oost. Hij verwacht dat Juventus vanavond met 2-1 wint.

"Ik ben fan geworden door mijn vrienden. Ik voetbalde al wel, maar ik wist nog niets van clubs. Sinds mijn negende ben ik écht groot fan. Ik heb shirtjes en posters en ik ga ook ­weleens naar de Arena. De sfeer met die liedjes en juichende mensen maakt de wedstrijd nog leuker.

Thuis ben ik de enige die hard juicht. Mijn ouders kijken wel mee, maar ze zijn niet echt Ajaxfans, ze doen het voor mij.

Als Ronaldo er niet was, zou Juventus een leuke club zijn. Ik mag hem gewoon niet. Ik ben voor Messi. Bij Ajax is Onana mijn favoriet, hij maakt veel grapjes en komt net als mijn moeder uit Kameroen.

Als Ajax verliest, baal ik heel erg. Soms kunnen ze er niets aan doen, maar soms slapen ze een beetje. Ik ben bang dat Ajax vanavond verliest omdat ­Juventus nu het voordeel heeft, maar als Ajax zo verrassend speelt als tegen Real Madrid, komt het goed. Ze moeten gewoon ­vlammen."

Tristan Koel (10) Beeld Dingena Mol
Tristan Koel (10)Beeld Dingena Mol
Meer over