Plus

Deze Ajacieden blonken uit in de eerste seizoenshelft

Voetbal, we vinden er van alles van. Maar wat zeggen de cijfers? Vandaag: een statistische terugblik op de uitstekende eerste seizoenshelft van Ajax. Wie blonken er uit?

Sam Planting
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het moge duidelijk zijn: het gaat best aardig met Ajax. Overwinteren in de Champions League, de overgebleven favoriet in het KNVB-bekertoernooi en zowel qua behaalde punten als gescoorde doelpunten op recordkoers in de eredivisie.

Het is dat dat laatste enigszins wordt overschaduwd door het feit dat PSV óók historisch goed presteert in de eredivisie, anders zou men nu spreken van een perfecte eerste seizoenshelft. Dit waren uit statistisch oogpunt de absolute uitblinkers aan Ajaxkant.

Erik ten Hag
Dit seizoen won Ajax tot nu toe 23 keer, het speelde 6 keer gelijk en verloor 1 keer (uit bij PSV) in 30 officiële duels. Doelsaldo: 91 voor, 16 tegen. Ajax pakte dit jaar 75 van de 90 mogelijke punten, en dat terwijl het al 12 midweekse Europese duels moest afwerken. In 17 van die 30 duels scoorde Ajax minstens 3 keer. Ten Hag verdient een groot compliment.

Andre Onana
Onana verrichtte 20 reddingen in de groepsfase van de Champions League, het op één na meeste van alle keepers die de laatste zestien van het toernooi hebben bereikt. Hij hield 11 keer de nul in de eredivisie tot dusver, 1 keer vaker dan PSV-doelman Jeroen Zoet.

Matthijs de Ligt
In de 15 eredivisieduels waarin De Ligt meedeed, incasseerde Ajax 4 tegengoals. In het enige duel waarin hij ontbrak - uit bij PSV - kreeg Ajax er 3 om de oren. In de eredivisie blokkeerden De Ligts teamgenoten in totaal 15 schoten van de tegenstander - hijzelf stond 16 keer een schot succesvol in de weg.Daarnaast is hij met 59 gewonnen luchtduels in de competitie en de groepsfase van de Champions League, het absolute duelmonster van deze selectie.

Frenkie de Jong
Geen middenvelder op de Nederlandse velden verzendt meer passes per wedstrijd dan De Jong (81) of doet dat met meer zorgvuldigheid (92 procent van zijn passes kwam aan). Liefst 82 procent van zijn dribbelacties bracht hij tot een goed einde, wat hem met afstand de efficiëntste dribbelaar in de eredivisie maakt.

Dusan Tadic
De Serviër heeft 28 officiële duels voor Ajax gespeeld en was daarin 28 keer direct betrokken bij een doelpunt (17 goals, 11 assists). De 11,4 miljoen euro die Ajax deze zomer aan Southampton voor Tadic overmaakte is money well spent gebleken.

Hakim Ziyech
Het is dat Tadic en David Neres 1 assist meer gaven (beiden 6) in de eerste helft van de competitie, anders zou Hakim Ziyech de statistische leider van Ajax zijn in elke offensieve categorie, met 10 goals, 78 schoten, 57 gecreëerde kansen voor ploeggenoten en 33 geslaagde dribbels. De Marokkaanse spelmaker is elke 73 speelminuten betrokken bij een doelpunt, als afmaker of aangever. Geen speler heeft minder speelminuten nodig.

Lees ook: Onverzettelijke De Ligt is hét gezicht van de revival van Ajax

null Beeld Proshots
Beeld Proshots
Meer over