PlusPS

Deze 3 Amsterdammers doen iets terug voor jongeren in Zuidoost

Ze zijn jong en succesvol, maar zullen nooit vergeten waar ze vandaan komen. Deze drie Amsterdammers doen iets terug voor jongeren in Zuidoost, waar ze opgroeiden. 'In mijn jeugd miste ik voorbeelden van mensen die de top hadden bereikt.'

Fatima Warsame
Yahmani Blackman: 'Ik merkte dat ik lang in de bubbel van de Bijlmer zat' Beeld Tammy van Nerum
Yahmani Blackman: 'Ik merkte dat ik lang in de bubbel van de Bijlmer zat'Beeld Tammy van Nerum

Don Ceder (28), advocaat en politicus, woont op IJburg

Van jongs af aan had Don Ceder een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. "Ik heb mijn hele leven in de Bijlmer gewoond. En als je ziet dat dingen beter kunnen, moet je daar je verantwoordelijkheid voor nemen. Daar geloof ik in."

Ceder groeide op in Zuidoost waar hij naast de mooie kanten, zoals de ­onderlinge verbondenheid van de gemeenschap, ook minder mooie kanten zag. "Vrienden en familie om mij heen konden de rekeningen niet betalen en kwamen vaak in de problemen. Die armoede zie ik nog steeds."

Ceder besloot rechten te studeren en specialiseerde zich in armoedebestrijding, met als focus incassobrieven en incassobureaus. "In Zuidoost is het vaak gebrek aan kennis waardoor mensen in financiële problemen komen, wat uiteindelijk kan leiden tot bijvoorbeeld uitzetting," zegt hij.

"Ik probeer dit te voorkomen door gratis workshops aan te bieden. Deelnemers leer ik bijvoorbeeld omgaan met incassobureaus en wat je rechten zijn bij een financieel conflict."

Op 25-jarige leeftijd opende Ceder een advocatenkantoor, daarmee was hij de jongste advocatenkantooreigenaar in de stad. Om nog meer te kunnen doen voor mensen in Zuidoost, werd hij actief lid bij de ChristenUnie Amsterdam.

"Als advocaat financiële problemen oplossen, workshops geven: het is heel dankbaar werk, maar ook vermoeiend. Het voelt soms als dweilen met de kraan open. Door de politiek in te gaan, hoop ik die kraan dicht te draaien door beleid te maken."

In juni is Ceder aangesteld als lijsttrekker voor de ­ChristenUnie Amsterdam.

Ceder wil een inspirerend rolmodel zijn voor jongeren in het stadsdeel. "Zelf miste ik in mijn jeugd mensen die de top hadden bereikt. Ik wil hun laten zien dat je naast muziek en sport óók kunt uitblinken op intellectueel gebied als je uit Zuidoost komt."

'Ik wil laten zien dat je óók kunt uitblinken op intellectueel gebied als je uit Zuidoost komt' Beeld Tammy van Nerum
'Ik wil laten zien dat je óók kunt uitblinken op intellectueel gebied als je uit Zuidoost komt'Beeld Tammy van Nerum

Yahmani Blackman (28), actrice en theatermaker, woont in ­Heesterveld

Als tienjarige werd Yahmani Blackman door haar moeder naar de Jeugdtheaterschool Zuidoost gestuurd. Theaterles moest haar helpen minder verlegen te worden.

"Mijn moeder maakte zich zorgen om mij; ik wilde alleen maar Pippi Langkous kijken en zat alleen in het speelhoekje. Ze wilde dat ik uit mijn schulp zou kruipen."

Sindsdien heeft het theatervak haar niet meer losgelaten. Na de Jeugdtheaterschool ging ze aan de slag bij het Bijlmer Parktheater. "Voor mij de plek om contact te maken met de wereld; ik voel me het prettigst op het ­podium."

Toen ze op haar 21ste besloot als actrice de stap buiten Zuidoost te maken, viel dat vies tegen. "Ik merkte dat ik lang in de bubbel van de Bijlmer zat. De manier waarop wij in ­Zuidoost naar theater en kunst kijken, is anders dan hoe kunstinstituten in het centrum dat doen."

Blackman miste het minder elitaire podium dat ze uit Zuidoost kende. "Hier is de ­acteerwereld minder elitair en groots. Daarbij is theater in het centrum, en in andere stadsdelen, erg wit. Ik werd wel gewaardeerd als actrice, maar voelde me óók een spannende, exotische verschijning en onderdeel van de diversiteit waar de kunsten zo naar smachten."

Ze ging in 2012 terug naar Zuidoost om als invaldocent bij het Bijlmer Parktheater te werken. Dat beviel haar beter dan verwacht. "Ik wil leerlingen een nieuw beeld van kunst en theater meegeven. Theater hoeft niet pretentieus te zijn. Veel mensen in Zuidoost - onder wie ikzelf een lange tijd - voelen zich niet aangesproken door het witte en westerse beeld van theater."

"Ik probeer dat beeld in de hoofden van mijn leerlingen te veranderen door stukken te maken waarin mensen in Zuidoost zich kunnen herkennen en gebruik in mijn voorstellingen ­acteurs die dit zo goed mogelijk kunnen overbrengen. Er is niet één soort theater."

'Veel mensen voelen zich niet aangesproken door het witte, westerse beeld van theater' Beeld Tammy van Nerum
'Veel mensen voelen zich niet aangesproken door het witte, westerse beeld van theater'Beeld Tammy van Nerum

Ashlee Janelle Danso (26), blogger en stylist, woont in Gein

Ze had naar eigen zeggen het geluk dat ze uit een Ghanees ondernemersgezin uit Gein komt, waar veel familieleden een eigen zaak hebben. Op haar zestiende startte Ashlee Janelle Danso haar eigen blog over mode en styling.

"Mijn voorliefde voor ­kleding is ontstaan door mijn moeder, die altijd bezig was met mode," zegt Danso. Op haar blog liet ze foto's van outfits van beroemdheden zien en gaf ze goedkope alternatieven.

Tijdens haar modeopleiding aan het ROC gaf ze een stylingworkshop in cultureel centrum No Limit in Zuidoost. "Zelf had ik lessen over styling gemist op mijn ­opleiding, ik wilde andere jongeren graag leren wat ik wist. En het sloeg aan: de ­workshops zaten meteen vol."

Haar blog groeide uit tot een succes en steeds vaker kreeg Danso de vraag hoe dat haar gelukt was. Ze besloot de eenmalige stylingworkshop uit te breiden tot een bedrijf, Styled by Y.O.U., een leerinstituut dat jongeren de kans biedt zich te ontwikkelen op het gebied van mode en styling. Daarnaast werkt ze als stylist voor verschillende opdrachtgevers, waaronder Grazia en Vulkan Magazine.

Tijdens de lessen die ze geeft, probeert Danso deelnemers in korte tijd mee te geven wat een stylist doet, van moodboards maken tot looks stylen en bij fotoshoots assisteren. "Na een tijdje zien ze je niet meer als hun ­docent, maar als hun grote zus."

Haar grootste motivatie is het delen van haar succes. "Ik voelde me verplicht iets terug te doen voor jongeren in de Bijlmer; niet iedereen komt uit een ondernemersgezin.­"

'Ik voelde me verplicht iets terug te doen voor jongeren in de Bijlmer' Beeld Tammy van Nerum
'Ik voelde me verplicht iets terug te doen voor jongeren in de Bijlmer'Beeld Tammy van Nerum
Meer over