'Deutsche Bank zwaar onder vuur door Liborschandaal'

Bestuurders van Deutsche Bank hebben niet adequaat gereageerd op de fraude met rentetarieven. Daarbij is het ook nog altijd onduidelijk of leidinggevenden op de hoogte waren van de misstanden. Dat stelt de Duitse financieel toezichthouder Bafin in een tussentijds rapport over het renteschandaal, meldde het Duitse tijdschrift Der Spiegel zondag.

Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt Beeld REUTERS
Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in FrankfurtBeeld REUTERS

In het rapport uit de toezichthouder scherpe kritiek op de leiding van Deutsche Bank. Zo zouden interne controles op de wijze waarop de rentetarieven werden vastgesteld hebben ontbroken en zou er van de door nieuwe bestuurders beloofde cultuuromslag geen sprake zijn.

Individuele werknemers
Deutsche Bank gaf in een verklaring aan volledig met de onderzoeken van toezichthouders mee te werken. Volgens de bank is uit eigen onderzoek gebleken dat de fraude met de internationaal toonaangevende rentetarieven Libor en Euribor alleen is veroorzaakt door acties van individuele werknemers.

Een Duitse rechtbank concludeerde eind november al dat Deutsche Bank zelf verantwoordelijk is voor zijn aandeel in de Liborfraude en droeg de bank op het ontslag van vier betrokken handelaren terug te draaien. Zij verloren hun baan in februari vorig jaar naar aanleiding van een intern onderzoek naar fraude met de rentestanden.

Deutsche Bank ging tegen deze uitspraak in beroep. De behandeling daarvan kan een precaire zaak worden voor de grootste bank van Duitsland, aangezien bewezen moet worden dat de fraude vooral de schuld is van individuele handelaren. Daarvoor moet duidelijker worden hoe de betreffende afdeling van de bank was georganiseerd. Als blijkt dat leidinggevenden op de hoogte waren van de misstanden, kan de positie van huidige bestuurders onder druk komen te staan.

Meer over