Desnoods een Tienstedentocht

Baanvegers maken het ijs sneeuwvrij langs de route van de Elfstedentocht in Sneek. © ANP Beeld
Baanvegers maken het ijs sneeuwvrij langs de route van de Elfstedentocht in Sneek. © ANP

De publieke omroep, RTL 4 en SBS6 hebben hun programmering omgegooid. Nederland schakelt vanavond live over naar Friesland.

Niet dat de Elfstedentocht van start gaat, maar in Leeuwarden komen 22 rayonhoofden bijeen. Dit clubje nuchtere Friezen heeft de sleutel in handen van het nationale geluk.

Want Nederland wil de Elfstedentocht, desnoods een Tienstedentocht. Dit is geen Elfstedenkoorts meer, maar een Elfstedendelirium. De enigen die nog koortsvrij lijken, zijn de 22 rayonhoofden. Die letten alleen op de dikte van het ijs.

Vroeger hoorde het eerst een tijd te vriezen. Daarna werden enkele marathons op natuurijs gereden en pas dan werd gemijmerd over de tocht der tochten. Nu vroor het twee dagen en begon het al te kriebelen. De hang is groot naar nostalgie, naar waarden, normen, koek en zopie.

Ongeveer twee weken geleden viel de term Elfstedenkoorts voor het eerst. In De wereld draait door vertelden Erben Wennemars en Erik Hulzebosch dat ze de tocht zeker zouden rijden. Je kon toen alleen nog op ondergelopen weilanden schaatsen.

Daarna begon het echt te vriezen en brak de gekte uit. Vandaag de dag (WNL) zendt uit vanuit Friesland en de EO heeft een dagelijks IJsjournaal met onder in beeld breaking news: balsem je lippen. Het NOS Journaal en RTL Nieuws openen niet met Griekenland of Syrië, maar met Sint Nicolaasga.

Nieuws- en actualiteitenprogramma's trekken honderdduizenden kijkers meer dan anders. Voortdurend wordt vanuit Hilversum overgeschakeld naar Friesland. Daar staat dan een verslaggever met een shawl die één vraag moet beantwoorden: 'Hoe is de stemming in Friesland?' Zoals de vraag aan een Amerikacorrespondent: 'Hoe is de stemming in het Witte Huis?'

Maar de grote aanjager is DWDD. De Jakhalzen verblijven in Friesland en Matthijs van Nieuwkerk belt elke dag een ex-ijsmeester met de vraag of de eenden kwaken. Doen ze dat niet, dan groeit het ijs namelijk. Gisteren kwaakten de eenden niet.

En vanavond is dus het grote moment. RTL 4 zendt het programma Elfstedenkoorts uit en live de persconferentie van de rayonhoofden. De NOS en SBS6 komen, als het moet, met een extra uitzending. De Jakhalzen zijn er ook bij uiteraard.

Zo wek je dus de koorts op. Een scholier met een baaldag kan dat niet, maar de media kunnen het wel. Nu het ijs nog.

Het leger, de politie en honderden vrijwilligers schuiven sneeuw in Friesland. Als de Elfstedentocht doorgaat, hebben we dat aan Matthijs van Nieuwkerk te danken. (Hans van der Beek)

Meer Elfstedenkoorts vandaag in Het Parool

Meer over