Designprijs voor Amsterdamse pleziervaart-app

Het is de Oscar voor designers en eentje daarvan valt dit jaar in Amsterdam. De Vaarwaterapp die digitaal designbureau Uselab dit jaar maakte voor spelevarende bootbezitters in en om Amsterdam, heeft een Red Dot Award gewonnen.

Herman Stil
De Vaarwaterapp moet ook drukte op de grachten voorkomen Beeld anp
De Vaarwaterapp moet ook drukte op de grachten voorkomenBeeld anp

Uselab werd eind vorig jaar door Waternet uit vijf pitchende ontwerpbureaus uitgekozen om de oude pleziervaartapp van de waterbeheerder een opknapbeurt te geven.

De toepassing moest niet alleen gebruiksvriendelijker worden, maar ook bijdragen aan het verminderen van de overlast van plezierbootjes op de Amsterdamse grachten. De app is sinds het voorjaar voor Android en Apple beschikbaar.

Wildplassen
"Bootbestuurders willen helemaal geen bemoeienis van Waternet, maar gewoon relaxed rondvaren zonder plan, gedoe en regels," zegt Gerben Dollen van Uselab. "Dus waarschuwt de nieuwe app subtiel als de bootbezitter te hard vaart op plekken waar dat niet kan of als het bootje tegen het eenrichtingsverkeer invaart."

Daarnaast verwijst de app alleen naar de belangrijkste highlights in de buurt als dat nodig is. "In de oude Vaarwaterapp zat een kaart van de stad met alle openbare toiletten er op. Daar heeft de bootbezitter niks aan. Die wil weten waar de dichtstbijzijnde wc is." Dat voorkomt meteen wildplassende pleziervaarders, een van de grootste ergernissen op de grachten.

Het nieuwe 'Vaarwater' is ook een wapen tegen de drukte op de grachten. In de app zitten verschillende vaarroutes binnen en buiten de stad die handig wegleiden van de allerdrukste plekken in de grachtengordel. Er is ook te zien waar het op dat moment druk is met andere appgebruikers.

Betutteling
"Door uit te gaan van het gedrag van bootgebruikers wordt informatie aangeboden," zegt Dollen. "Precies op het moment wanneer nodig is, anders niet. Zo vermijden we betutteling en irritatie. Bootbezitters zijn zich er vaak helemaal niet van bewust dat ze overlast veroorzaken."

Uselab maakte eerder al de bijbehorende grachtenwebsite voor Waternet en werkte ook mee aan het digitaliseren van de omstreden vergunningprocedure voor de Amsterdamse rondvaartboten.

Het bedrijf wint de prijs in de categorie apps, één van de 18 die de Red Dot Communication Design Awards telt. De prijs wordt in oktober in Berlijn uitgereikt, maar Uselab mag de bijbehorende rode stip meteen al gebruiken.

Vloerbedekking
Net als bij de Oscars zijn er onnoemelijk veel categorieën bij de van oorsprong Duitse designprijs - 748 in totaal. Vooral elektronicafabrikanten maken er graag goede sier mee, maar ook andere designers komen in aanmerking. Zo heeft eerder dit jaar onder meer ook Forbo een categorie gewonnen, voor de best ontworpen vloerbedekking.

Vaart de appgebruiker te hard, dan kleurt de kompasroos in de app rood. Daarnaast worden de dichtstbijzijnde highlights aangegeven Beeld Uselab
Vaart de appgebruiker te hard, dan kleurt de kompasroos in de app rood. Daarnaast worden de dichtstbijzijnde highlights aangegevenBeeld Uselab
Meer over