Update

Dertien politieagenten gedood bij IS-aanslag Egypte

Op het Egyptische schiereiland Sinaï zijn zaterdag dertien politieagenten gedood. Extremisten openden bij een controlepost in de stad El Arish in het noorden van Sinaï het vuur, aldus het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken.

redactie
Het Egyptische schiereiland Sinaï. Beeld REUTERS
Het Egyptische schiereiland Sinaï.Beeld REUTERS

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag op meerdere websites opgeëist. Egyptische staatsmedia hebben de betrokkenheid van IS bevestigd.

Zelfs ambulances die ter plaatse probeerden te komen nadat er melding was gemaakt van een grote explosie werden onder vuur genomen. Veiligheidsdiensten wisten na de aanslag vijf militante extemisten te doden die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslag, zo meldt persbureau Reuters op basis van bronnen binnen de Egyptische autoriteiten.

Serieuze bedreiging
President Abdel Fattah al-Sisi heeft IS een serieuze bedreiging voor zijn land genoemd. De terreurorganisatie wint aan macht in Libië, dat grenst aan Egypte. Veiligheidstroepen zijn sinds het begin van de opstand tegen Hosni Mubarak, in 2011, herhaaldelijk aangevallen op Sinaï. Honderden soldaten zijn bij die aanvallen gericht op westerse doelen om het leven gekomen.

Mohamed Mursi van de Moslim Broederschap, die de leiding had na Mubarak, werd in 2012 afgezet door het leger onder leiding van Abdel Fattah al-Sisi.

Meer over