Derde Zimbabwanen in nood

HARARE - Een derde van de bevolking in Zimbabwe heeft dringend hulp nodig, aldus John Holmes, de hoogste VN-functionaris voor humanitaire zaken.

Holmes wees de VN-Veiligheidsraad op de 'zeer verontrustende, zeer ernstige en snel verslechterende toestand in Zimbabwe'. Zeker vier miljoen mensen op een bevolking van ruim twaalf miljoen mensen verkeren in nood.

John Holmes veroordeelde het onlangs door het regime in Zimbabwe ingestelde verbod op hulp van hulporganisaties.

Volgens de Amerikaanse regering hebben Zimbabwaanse soldaten onlangs een Amerikaans transport met voedselhulp onderschept en het voedsel uitgedeeld op een bijeenkomst van de partij van president Robert Mugabe, Zanu-PF. Het voedseltransport was bestemd voor scholieren.

Washington spoorde de Veiligheidsraad aan tot actie 'om verdere verslechtering van de humanitaire en veiligheidssituatie te voorkomen'. In Harare werd gisteren Tendai Biti opgepakt, de secretaris-generaal van de oppositiepartij MDC.

Biti was net teruggekeerd uit Zuid-Afrika. Volgens een politiewoordvoerder zal Biti vervolgd worden wegens landverraad. Biti zou een document hebben geschreven dat de strategie voor overdracht van de macht na een verkiezingsoverwinning uiteenzet. "Indien veroordeeld kan Biti de doodstraf krijgen," aldus de politiewoordvoerder.

James McGee, de Amerikaans ambassadeur van Zimbabwe, heeft laten weten 'zeer verontrust' te zijn over de aanklacht tegen Biti. Het desbetreffende document is volgens McGee iets dat elke politieke partij opstelt rond verkiezingstijd.

Oppositieleider Morgan Tsvangirai is gisteren twee keer opgepakt en na korte tijd weer vrijgelaten. "Het is pure pesterij, maar we zetten onze campagne morgen weer voort," aldus zijn woordvoerder George Sibotshiwe.

MorganTsvangirai zei eerder deze week dat Zimbabwe 'eigenlijk wordt bestuurd door een militaire junta'. Er zouden meer dan zestig leden van de oppositie zijn vermoord bij het politieke geweld dat sinds de verkiezingen van maart het land teistert. Nog eens tweehonderd oppositieleden worden vermist, aldus Morgan Tsvangirai.

De BBC zegt documenten in handen te hebben die bewijzen dat de militaire top de campagne voor Robert Mugabe aan het voeren is. Daarbij worden geweld, intimidatie en voedselschaarste genoemd als tactieken in de campagne.

Mugabes partij Zanu-PF ontkent de beschuldigingen. De tweede ronde van de presidentsverkiezingen wordt 27 juni gehouden. (HET PAROOL)

Een vrouw krijgt eten van het Rode Kruis. Foto EPA. Beeld
Een vrouw krijgt eten van het Rode Kruis. Foto EPA.
Meer over