Derde nacht voor Occupy in Amsterdam en Den Haag

Tientallen betogers van de beweging Occupy in Amsterdam en Den Haag maakten zich gisteren op voor de derde nacht. Op het Malieveld waren aan het einde van de middag 22 tentjes opgezet, op het Beursplein in Amsterdam stonden aan het begin van de avond ruim zestig grote en kleine tenten.

© ANP Beeld
© ANP

De demonstranten bereidden zich voor op harde wind en hebben hun tentenkamp opnieuw gerangschikt en extra verankerd.

Het beursgebouw was aan het begin van de avond ontdaan van spandoeken en borden. Dit gebeurde na overleg tussen demonstranten en werknemers van Euronext.

Een woordvoerder van Occupy Amsterdam sprak van een volksfeest met ludieke acties. Ook in Den Haag was de sfeer op de derde dag gemoedelijk. Een gulle gever heeft de Haagse demonstranten volgens hun woordvoerder 5000 euro gedoneerd waarvan de betogers camera's en andere apparatuur kunnen kopen om een livestream te realiseren.

De criticasters van banken en beleggers mogen van de gemeente Den Haag tot en met vrijdag op het Malieveld blijven, mits ze zich netjes gedragen en manifestaties elders in de stad ruim 4 dagen van te voren aanmelden. 'We kunnen hopelijk ook in het weekeinde blijven en daarna', aldus de woordvoerder van Occupy Den Haag.

In Amsterdam wilden ongeveer 150 demonstranten de nacht doorbrengen op het Beursplein. Ook deze groep antikapitalisten mocht van de gemeente blijven. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam ziet geen redenen beperkingen aan de demonstratie op te leggen.

Meer over