Denktank: apart woningbeleid in hoofdsteden nodig

Woningprijzen in hoofdsteden ­kunnen zodanig sneller fluctueren dan die in de rest van het land, dat ze een apart beleid rechtvaardigen. Zo wordt het makkelijker economische ellende als gevolg van een gesprongen huizenbubbel te voorkomen.

Frans Boogaard
null Beeld anp
Beeld anp

Dat zegt de vermaarde Brusselse financiële denktank Bruegel in een rapport dat woensdag verscheen.

Onderzoekers stelden vast dat de prijsontwikkeling in Amsterdam, Kopenhagen, Helsinki en Stockholm veel grotere pieken en dalen vertoont dan in de rest van het land. Gaan de prijzen in die hoofdsteden omhoog, dan vaak ook meteen door het dak; gaan ze omlaag, dan vaak ook meteen door de vloer.

Financiële instabiliteit
In Londen en Parijs is datzelfde het geval, maar in iets mindere mate. De brokken ontstaan als de prijzen, vaak na eerst fors te zijn gestegen, omlaag donderen.

Huizenbezitters die nog maar net hebben gekocht, slagen er niet meer in hun schulden af te betalen, of bezuinigen zo hard op andere uitgaven dat ze daarmee ook de economie weer schaden.

In de woorden van de Bruegelonderzoekers:

'Huizenbubbels zijn een bekende bron van financiële instabiliteit. Bovendien wordt, gezien het belang van de sector voor de economie, het uiteenspatten van zo'n bubbel vaak gevolgd door diepere recessies en trager herstel dan andere crises.'

Door een specifiek woningmarkt­beleid voor deze hoofdsteden - met bijvoorbeeld een andere verhouding dan op het platteland tussen de hoogte van de lening en de waarde van het onderpand, of die tussen de hoogte van de lening en het inkomen van de hypotheeknemer - is dat soort onheil in te perken, aldus Bruegel.

De denktank geeft dit zowel de nationale overheden als Europa in overweging.

Nederland is vanuit Brussel al regelmatig gewaarschuwd voor zijn hoge niveau van privéschulden, vrijwel uitsluitend terug te voeren op een hoog totaalbedrag aan uitstaande hypotheekschuld.

Lees ook: Nog nooit zo weinig woningen te koop in Amsterdam en DNB waarschuwt voor gekte op Amsterdamse woningmarkt

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over