Plus

Denk-Kamerlid Öztürk: 'Onze toon is scherp en blijft scherp'

Selçuk Öztürk (45), de tweede man van Denk, is hoopvol over de toekomst. 'We hebben een twintigjarenplan gemaakt. Over zevenenhalf jaar moeten mensen vinden dat Denk ons land kan vormgeven.'

Jan Hoedeman
Öztürk is gedisciplineerd en leeft voor zijn Kamerlidmaatschap. 'Den Haag is topsport.' Beeld anp
Öztürk is gedisciplineerd en leeft voor zijn Kamerlidmaatschap. 'Den Haag is topsport.'Beeld anp

Selçuk Öztürk werd in 2014 samen met Tunahan Kuzu uit de Tweede Kamerfractie van de PvdA gezet. Omdat ze hun zetels niet opgaven, vormden ze een afsplitsing. Na de verkiezingen vochten ze zich op eigen kracht de Tweede Kamer in. Drie man sterk, sinds april dit jaar met Farid Azarkan erbij, zorgen zij regelmatig voor ophef.

Öztürk is gedisciplineerd en leeft voor zijn Kamerlidmaatschap. "Den Haag is topsport. Eén moment van onoplettendheid en je kunt weg zijn. Ik loop veel in Den Haag: vijf, zes kilometer per dag. Ik reis overigens altijd met het openbaar vervoer en werk heel veel. Je moet altijd beschikbaar zijn. Ziek zijn kan niet, we zijn met een driemansfractie. Als ik thuiskom, werk ik in de tuin, met mijn blote voeten in de aarde. Dan valt alles van me af."

Komt u uit een groot gezin?
"Ja, vijf jongens en een meisje; ik was nummer vier."

Kunt u daarom zo goed pesten?
"Hahaha! Vind je mij een pester? Het is wel zo dat je je mannetje moet staan als je nummer vier bent in een groot gezin. Ik kan pesters van de PVV laten voelen wat ze met burgers doen. Ik ben een van de weinige Kamerleden die durft te zeggen: ik ben van de straat. Je kunt je als Kamerlid wel deftig voordoen, maar de straat is de samenleving."

Daarom roept u soms vanaf de achterste bank in de Tweede Kamer naar voren toe?
"Als je kijkt naar het Engelse parlement: dat is levendig! Dat mis ik in Nederland. Alleen de fractievoorzitters mogen wat zeggen, de rest moet alles maar aanhoren. Dan denk ik: wacht eens even, een beetje leven in de Kamer! Ik ga Kamervoorzitter Arib vragen of er met respect wat meer mag worden gereageerd op elkaar."

U bent een selfmade politicus. Wanneer voelde u zich aangetrokken tot de politiek?
"In de jaren negentig kwamen er heel veel mensen bij mij thuis die hulp nodig hadden. Ik was altijd heel sociaal. Ik vertaalde de formulieren van de sociale dienst en de woningbouwvereniging voor hen. Intussen zat ik op het mbo. In de pauze las ik de krant. Wij hadden thuis geen krant, ik was een arbeiderszoon. Andere leerlingen hadden thuis de krant al gelezen. Ik kreeg te horen: 'De moslims doen dit, de Turken doen dat.' De eerstvolgende pauze ging ik direct naar de bibliotheek voor de krant. Meteen daarna ging ik met mijn medeleerlingen in debat. Op een gegeven moment zat ik weer in de bibliotheek, en werd ik zo kwaad dat ik de krant begon te slaan."

Bent u zo'n driftkop?
"Nou, nee, maar ik was 18 jaar. Vervolgens komt de bibliothecaresse: 'Selçuk, wat ben je aan het doen? Je moet de krant niet slaan, je moet bij de beslissers zijn, bij de bestuurders.' Ik was de eerste met een migrantenafkomst in de gemeenteraad van Roermond. De PvdA had me gevraagd, ik was 25 jaar."

U werd raadslid en lid van de Limburgse Provinciale Staten. In 2012 werd u Tweede Kamerlid voor de PvdA. Wanneer kreeg u het gevoel dat u daar niet op uw plek zat?
"Dit vertel ik voor het eerst. Wij hadden 38 zetels, ik was nummer 39. Twee maanden na de verkiezingen was het regeerakkoord klaar. 's Ochtends vroeg werd ik gebeld: wil je zo snel mogelijk naar Den Haag komen? Ik heb snel de migratieparagraaf van het regeerakkoord gelezen, stak mijn hand op in de fractie en zei: ik wil een voorbehoud op dit stuk. Dat mocht niet, want ik was nog geen Kamerlid. Ik zei: dan wil ik genotuleerd hebben dat ik een voorbehoud maak. Zelfs dat mocht niet. Vicefractievoorzitter Martijn van Dam zei: 'Nee, dat doen we hier niet.' Wij moesten ja en amen zeggen."

CV
1998-2013
Lid gemeenteraad Roermond
2011-2012
Lid Provinciale Staten Limburg
2012-2014
Lid Tweede Kamer PvdA
2014-heden
Lid Tweede Kamer Groep Kuzu-Öztürk/Denk
1998-2013
Lid gemeenteraad Roermond
2011-2012
Lid Provinciale Staten Limburg
2012-2014
Lid Tweede Kamer PvdA
2014-heden
Lid Tweede Kamer Groep Kuzu-Ozturk/Denk

Hebt u het daarbij gelaten?
"Samsom zei: 'Ik zal jullie allemaal helpen dat jullie langzaamaan jullie punten binnen kunnen halen.' Dat was zijn toezegging. Vervolgens heb ik veel gesprekken met hem gevoerd die tot niets leidden. In 2014 zouden er verkiezingen zijn in Roermond. Ik zei tegen Samsom en partijvoorzitter Spekman: 'Jongens, moet ik terug naar Roermond?' Want ik had kritiek op de migratieonderwerpen. Ze zeiden: 'Blijf in Den Haag en ga niet naar Roermond.' Allebei! Later zeiden ze: 'Hij had nooit op de lijst moeten staan...' Come on!"

Hoe gaat de PvdA nu met jullie om?
"Je ziet dat de nieuwe PvdA-fractie een frisse blik heeft, ze pakken hun oppositierol op. Ik heb in de laatste week voor het zomerreces twee moties ingediend, getekend door mij, Van den Hul van de PvdA en Özütok van GroenLinks. Beide moties binnengehaald."

Hoe verklaart u het draagvlak voor Denk?
"De gevestigde orde, de gevestigde partijen durven niet voor de mensen op te komen. Ze durven dat niet door de media. Die heeft hen zo in de tang dat als ze dat doen, ze het verkeerde imago krijgen. De meeste Kamerleden zien onrecht, maar durven niet voor die mensen op te komen."

Gaan de parlementaire journalisten anders met jullie om nu Denk op eigen kracht drie zetels haalde?
"Vóór de verkiezingen was het vijandig, was het zoeken naar feitjes om ons op een nare manier neer te zetten. Na de verkiezingen zochten ze ons op en vroegen ze om reacties. Voor de verkiezingen ging het alleen maar over Turkije. Sinds 15 maart zijn ze bereid om ook over andere onderwerpen een vraag te stellen."

Waar ligt jullie horizon, wat is het plan?
"We hebben een twintigjarenplan gemaakt met Kuzu. Tweeënhalf jaar is achter de rug. Over zevenenhalf jaar moeten mensen vinden dat Denk een acceptabele coalitiepartner is die het land kan vormgeven."

Moet er dan niet iets aan jullie toon veranderen?
"Nou, kijk, wij zijn scherp, wij blijven scherp, maar om een bredere doelgroep aan te spreken, moet je dingen inderdaad wat meer uitleggen."

Hoe kijkt u tegen het vertrek van Sylvana Simons aan?
"Jammer, ik vond het jammer. Ik dacht juist: door krachten te bundelen kunnen we eindelijk de discriminatie en xenofobie aanpakken."

Hoe hebt u het ervaren dat u in NRC werd weggezet als iemand die de boel had getild?
"U bent de eerste journalist die mij vraagt hoe het met mij gaat! Dat is zo triest, dat u de eerste journalist bent die die vraag stelt na al die tijd... Weet je? Als je het lef hebt in Nederland om te zeggen waar het op staat, word je als loslopend wild behandeld. Ik heb een vrouw en vier kinderen. Het raakt je hele gezin, het raakt jezelf."

Wat zegt dat, volgens u?
"Dat een journalist iemand veel onrecht kan aandoen zonder dat hij of zij daar verantwoording voor af hoeft te leggen."

Denk in Amsterdam

Denk zal zich in maart volgend jaar mengen in de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. De partij rekent hierbij op 5 van de 45 zetels.

Of ze zoveel zetels halen, moet nog blijken, maar dat de partij grote kans maakt op een entree in de gemeenteraad, staat vast. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen scoorde de partij goed in Amsterdam, met 28.000 stemmen, zo'n 7 procent van het totaal. Dit zou goed zijn voor ongeveer drie zetels, maar dat is een grove schatting.

De achterban zit vooral in Nieuw-West. Daar stemden 13.500 bewoners op Denk - ongeveer twintig procent van de stemgerechtigden in dat stadsdeel. Denk is hiermee de grootste partij in Nieuw-West.

Ook in Noord (8,3 procent) en in West (7,5 procent) scoorde de partij bovengemiddeld.
Wie de lijsttrekker of kandidaat-raadsleden zullen zijn, is nog niet bekend. Denk zal later dit jaar de lijst presenteren.

Meer over