Demonstratie Pegida bij Stopera vooralsnog rustig

De extreemrechtse beweging Pegida houdt zondagmiddag een demonstratie. De actie bestaat uit een optocht die bij de Stopera begon en eindigt op het Museumplein.

Het Parool
null Beeld -
Beeld -

Een handjevol actievoerders verzamelde zich om 13.00 uur voor de deur van het gemeentehuis. Zij brachten borden mee met leuzen als 'Rapefugees not welcome' en 'Nieuw avondland zonder islam'.

De demonstratie, die in overleg met gemeente, en politie plaatsvindt, verloopt vooralsnog rustig, meldt een politiewoordvoerder.

Museumplein
Nadat Edwin Wagensveld, de voorman van de beweging de aanwezigen had toegesproken, zijn de demonstranten begonnen met hun optocht door de stad, die eindigt op het Museumplein. De koplopers van de mars houden een bannier vast met daarop de tekst: 'Geweldloos en verenigd tegen geloofs- en andere oorlogen op Europees grondgebied.'

null Beeld -
Beeld -

In december had Pegida aangekondigd op 25 februari te willen protesteren. Om de jaarlijkse februaristaking op die dag niet in de weg te lopen werd de actie uitgesteld.

Bij het vorige bezoek van Pegida aan Amsterdam, ook op het Waterlooplein, werd Wagensveld aangehouden. Tijdens zijn toespraak had hij een hakenkruis getoond, terwijl hem dat op voorhand verboden was.

Moskee
De politie is grootschalig uitgerukt en staat behalve bij de Stopera opgesteld over de hele route waarlangs de optocht zal trekken. Ook de Mobiele Eenheid is opgetrommeld voor het protest.

Er is extra opgeschaald, omdat er nog een andere demonstratie en meerdere evenementen in de stad plaatsvinden. "We willen niet dat deze groepen elkaar gaan lastigvallen," aldus de politiewoordvoerder.

De extreemrechtse actiegroep Rechts in Verzet houdt op zondag eveneens een protest, tegen de komst van een moskee in een nog te bouwen nieuwbouwwijk. De leider van de groep, Hugo Kuijper, legde eerder uit protest een onthoofde pop voor de deur van een islamitische stichting.

null Beeld -
Beeld -

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over