Demonstranten in Zuid vinden EU-beleid Griekenland ineffectief

Zo'n honderd pro-Griekse-demonstranten verzamelden zich gisteren op het Marie Heinekenplein in Zuid om te protesteren tegen het bezuinigingsbeleid van de Eurogroep.

Joachim Jansen
null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Yannis Minas is een initiatiefnemer van het protest, hij woont nu zo'n anderhalf jaar in Nederland. Volgens hem begrijpen veel Nederlanders de Griekse problemen niet. 'Het leven in Nederland is goed, de lonen zijn hoog en boodschappen zijn goedkoop. In Griekenland is dat anders', zegt hij in zijn speech.

Ingeborg Beugel is jarenlang Griekenlandcorrespondent geweest en is mede-organisator van de demonstratie. 'Ik zie een gebrek aan compassie bij Nederlanders.' Ze vindt de bezuinigingen ineffectief: 'De schuld komt altijd bij de armen te liggen, maar zij hebben de crisis niet veroorzaakt. Het aantal zelfmoorden is verviervoudigd!'

Oorlog
Volgens de organisatoren is het dichtdraaien van de geldkraan door de Europese Centrale Bank (ECB) een actie van financiële oorlog tegen Griekenland. Volgens hen wil Europa de Griekse bankensector ineen laten storten door de geldkraan dicht te draaien. Onder meer UvA-hoogleraar en econoom Ewald Engelen, politicus Myrthe Hilkens (GroenLinks) en arbeidseconoom Dimitris Pavlopoulos hieden speeches.

Meer over