Democraten nomineren Obama unaniem

DENVER - Barack Obama is woensdag onverwacht op de Democratische conventie in Denver verschenen, niet lang nadat de partij hem officieel had genomineerd als kandidaat voor de presidentsverkiezingen die in november in de Verenigde Staten worden gehouden.

De conventie was reeds begonnen aan een stemming per staat die uren zou gaan duren, toen zijn voormalige rivale Hillary Rodham Clinton de gedelegeerden vroeg Obama zonder 'hoofdelijke' stemming unaniem te kiezen, 'in de geest van eenheid, met de overwinning als doel'. Dat gebeurde. Later zei Bill Clinton in een toespraak tot de conventie dat Obama er klaar voor is 'om Amerika te leiden en het Amerikaanse leiderschap in de wereld te herstellen'. Eerder kostte het de oud-president moeite enthousiasme op te brengen voor de man die zijn vrouw de hoop om volgend jaar de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten te worden ontnam.

De nominatie van Obama vormde de afsluiting van de langste en spannendste race om de kandidatuur voor de presidentsverkiezingen uit de geschiedenis van de Democraten. Een race waarin de gedoodverfde winnaar, de voormalige first lady, het uiteindelijk moest afleggen tegen een zwarte man, een politieke nieuwkomer ook nog. Obama, zoon van een zwarte Keniaan en een blanke Amerikaanse, heeft nu nog één overwinning nodig om president te worden van een land waar veel zwarten nog slechts enkele tientallen jaren geleden niet eens mochten stemmen.

Obama verscheen aan het eind van de tweede conventiedag op het podium, waar zijn running mate Joe Biden zojuist de nominatie voor het vicepresidentschap had aanvaard.

«Naar mijn idee verloopt de conventie tot nu toe vrij goed, wat vinden jullie?», zei Obama onder oorverdovend gejuich. Hij prees Hillary Clinton, die de zaal volgens hem dinsdag op zijn kop zette, én haar man. Bill Clinton «doet ons herinneren hoe het is om een president te hebben die mensen op de eerst plaats stelt. Dank u president Clinton», aldus Obama.

Voor de toespraak waarin Obama zijn nominatie officieel zal aanvaarden, donderdag in een stadion in de buurt van de conventiezaal, worden 75.000 mensen verwacht. (AP)

De nominatie van Obama vormde de afsluiting van de langste en spannendste race om de kandidatuur voor de presidentsverkiezingen uit de geschiedenis van de Democraten. Foto EPA/Tannen Maury Beeld
De nominatie van Obama vormde de afsluiting van de langste en spannendste race om de kandidatuur voor de presidentsverkiezingen uit de geschiedenis van de Democraten. Foto EPA/Tannen Maury
Meer over