Update

Deense giraffe toch gedood

Het is Deense activisten niet gelukt het leven te redden van de 18 maanden oude giraffe Marius. Het dier is zondagochtend gedood in de dierentuin van Kopenhagen, berichtte de BBC.

null Beeld EPA
Beeld EPA

De giraffe moest volgens de dierentuin wel dood, om inteelt te voorkomen. Het lukte het dierenpark niet Marius ergens anders onder te brengen. Het karkas van de jonge giraffe wordt gebruikt voor onderzoek en als voer voor carnivoren in het park.

Veel mensen trokken zich het lot van de giraffe aan. Een petitie om Marius te redden werd duizenden keren ondertekend. Ook zouden verschillend dierenparken op het laatste moment alsnog hebben aangeboden de giraffe over te nemen.

Wetenschappelijk directeur Bengt Holst van de dierentuin liet de BBC weten dat de actie om Marius te redden 'veel te ver ging'. De giraffe sparen zou volgens Holst niet in het belang zijn van de soortgenoten van Marius.

Om het overleven van de soort te garanderen, moeten volgens Holst de giraffes met de beste genen worden uitgekozen. Hij benadrukte dat de dierentuin jaarlijks enkele tientallen dieren laat inslapen om te zorgen dat dierenbevolkingen gezond blijven.

Hoenderdaell
Het Noord-Hollandse dierenpark Landgoed Hoenderdaell wilde de Deense giraffe Marius graag in het park hebben om hem zo te redden van de dood. Maar de dierentuin in Kopenhagen heeft het aanbod afgewezen. Hoenderdaell is geen onderdeel van het Europese fokprogramma voor giraffen en kreeg de giraffe dus niet, gaf de dierentuin in Kopenhagen als reden. 'Dat klopt, we hebben ook nog geen giraffen', zei directeur Robert Kruijff van het dierenpark in Anna Paulowna zondag. 'Maar een Britse dierentuin deed hetzelfde aanbod en ook daar is Kopenhagen niet op ingegaan. Een gezonde giraffe schiet je niet dood.'

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over