Deelstaten gaan voor verbod neonazipartij

De Duitse Bondsraad met vertegenwoordigers van alle deelstaten, begint een procedure om de neonazistische partij NPD verboden te krijgen. De raad besloot vrijdag een nieuwe poging te ondernemen, nadat eenzelfde zaak in 2003 mislukte.

De discussie over een verbod barstte opnieuw los na de zogenoemde Dönermoorden op acht ondernemers van Turkse afkomst en een man uit Griekenland. Die moorden werden gepleegd door rechtsextremisten.

Vijftien deelstaten stemden vrijdag voor het beginnen van de procedure, deelstaat Hessen onthield zich van stemming maar wil de poging niet tegenhouden.

De NPD (Nationaaldemocratische Partij Duitsland) is op dit moment in twee deelstaten in het parlement vertegenwoordigd: Saksen en Meckelenburg-Voorpommeren. Het is nog niet duidelijk of de Duitse regering of de Bondsdag mee zullen doen in de procedure. De eerste poging om de partij te verbieden mislukte voor de rechtbank, omdat bleek dat de geheime dienst in de organisatie geïnfiltreerd was en niet duidelijk was in hoeverre de geheim agenten de partij hadden beïnvloed.

Meer over