Plus

Deel sector: AFK heeft 'slagveld' aangericht met Kunstenplan 2017-2020

Onder de instellingen die de komende vier jaar geen subsidie krijgen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, maar dat eerder wel kregen, heersen woede, teleurstelling en onbegrip.

Maxime Smit
Het Amsterdams Marionetten Theater is niet zeker van het voortbestaan nu het geen subsidie meer krijgt van het AFK. Beeld Gitte Clemens
Het Amsterdams Marionetten Theater is niet zeker van het voortbestaan nu het geen subsidie meer krijgt van het AFK.Beeld Gitte Clemens

'Verbijsterd", is Egbert Fransen, directeur van Pakhuis de Zwijger over de beslissing van het Amsterdam Fonds voor de Kunst (AFK) om het Pakhuis de komende vier jaar geen subsidie toe te kennen. Volgens het AFK beschikt Pakhuis de Zwijger over voldoende middelen om de boel zelf draaiende te houden, maar die conclusie is veel te kort door de bocht, vertelt Fransen, die zegt bezwaar te gaan aantekenen tegen het besluit.

"Er komt geld bij ons binnen, maar dat is allemaal op projectbasis. De laatste twee jaar zijn heel goed gegaan, maar je weet nooit hoe het een jaar later is."

Pakhuis de Zwijger bestaat later dit jaar tien jaar en daarom had het stevige subsidie aangevraagd. "We leven al zo lang met onrust," zegt Fransen. "We dachten dat het juist nu een goed moment was om onze positie in de stad echt vast te leggen."

Verjaardag
Dat de beslissing valt rond de verjaardag noemt Fransen daarom 'extra zuur'. "We worden ook helemaal niet op onze inhoud beoordeeld. Daar is het AFK hartstikke positief over. We worden op een andere grond afgewezen en daarin wordt enorm met twee maten gemeten."

Fransen doelt erop dat Pakhuis de Zwijger eerder niet tot de groep van 21 instellingen werd toegelaten die de zogenoemde 'Amsterdamse Basisinfrastructuur' (A-bis) vormen. Die groep krijgt vanaf 2017 subsidie vanuit de gemeente zelf. Het Pakhuis werd voor de A-bis afgewezen, omdat het niet voldoende winstgevend is om daarin opgenomen te worden, zegt Fransen. Daarop wendde het Pakhuis zich tot het AFK, dat subsidieaanvragen behandelt die niet tot de A-bis behoren. Gek genoeg is het Pakhuis voor het AFK dan weer té winstgevend.

"Wij zijn de argumentatie echt zoek," zegt Fransen.

Bijbels Museum
Ook bij het Bijbels Museum zijn ze niet blij met het AFK. Het museum had 228.878 euro subsidie aangevraagd, maar krijgt niets, omdat het AFK vindt dat het Bijbels Museum de connectie met kwesties die nú in de samenleving spelen onvoldoende weet te maken.

"We gaan dit jaar voor de tweede keer samenwerken met ADE," zegt hoofd marketing Anna Brolsma, "en we hadden afgelopen jaar een project over de zeven zonden: voor en met millennials. We proberen júist die connectie met nu te maken. Het is heel jammer dat dat niet wordt gezien."

Directeur van het Amsterdam Museum Judikje Kiers (samenwerkingspartner van het Bijbels Museum) spreekt van een 'slagveld dat is aangericht'. "Zo'n subsidie is ook symbolisch. Kijk naar de Hermitage en De Nieuwe Kerk. Die krijgen niets meer. Je moet dergelijke instellingen als stad toch stéunen?"

Woordvoerder van De Nieuwe Kerk en de Hermitage Martijn van Schieveen zegt dat beide instellingen teleurgesteld zijn. "De Nieuwe Kerk heeft decennialang deze band gehad met de gemeente. Daar komt nu een einde aan."

Voorzitter van Stichting de Uitmarkt Jan de Rooij zegt ondertussen zich te gaan beraden samen met zijn bestuur. De stichting had 225.000 euro aangevraagd, maar krijgt ook niets, omdat het AFK vindt dat de Uitmarkt weliswaar heel goed is voor de stad, maar geen eigen profiel heeft. "We hebben ons budget sluitend begroot voor de komende jaren," zegt De Rooij. "Het uitblijven van subsidie van het AFK betekent dus concreet dat we met een hap van 25 procent zitten."

Kleine speler
Helemaal problematisch is de situatie voor een kleine speler als het Amsterdams Marionetten Theater (vlakbij de Nieuwmarkt). "We kunnen niet zonder dit bedrag," zegt artistiek en zakelijk leider Frederieke Cannegieter.

Het theater vroeg 44.000 euro aan, maar krijgt nul euro toegekend, onder andere omdat het AFK oordeelt dat het theater alleen het Centrum weet te bereiken. "We zitten nu eenmaal in het Centrum," zegt Cannegieter. "Maar daar krijgen we strafpunten voor."

Cannegieter stelt dat het AFK grote gezelschappen die landelijk 'al tonnen subsidies ontvangen' wel subsidieert, maar juist de kleine theatertjes die sterke binding met de stad hebben, negeert. "Wij hébben die binding," zegt ze. "En wij kunnen niet eens landelijk subsidie aanvragen, want daar komen we helemaal niet in aanmerking voor. Bovendien zijn we uniek in ons aanbod, maar dat telt blijkbaar niet."

Het Marionetten Theater heeft sinds maandag een website waarop bezoekers hun steun kunnen betuigen en waarop wordt opgeroepen het museum wél in het Kunstenplan 2017-2020 op te nemen. Ook wil het Theater bezwaar aantekenen tegen de beslissing. "Directeur van het AFK Clayde Menso zei maandag in Het Parool dat hij niet alle aanvragers slechts een beetje subsidie wil toekennen, omdat dan versnippering dreigt. Maar wij belanden nu in de versnipperaar."

Lees ook: de kunstsubsidies, de afvallers en de nieuwkomers

Meer over