Deel je auto met je vrienden en je buurman

Automobilisten gaan elkaar auto's delen. De bedenkers van onder andere Wheels4all en de OV-fiets hebben hiervoor een systeem bedacht, dat in september in werking treedt in Nederland en België.

Redactie
null Beeld

Niet iedereen woont in de buurt van een deelauto. Dat heeft er in landen als Groot-Brittannië en de Verenigde Staten toe geleid dat 'peer-to-peer car sharing' is bedacht: je eigen auto onderling delen met buren, vrienden of wie je maar wilt.

Onderling autodelen kent twee groepen deelnemers: particulieren die hun eigen auto uitlenen en personen die zo'n privé-auto van een ander gebruiken. MyWheels brengt deze mensen vanaf september bij elkaar.

Website
Daartoe is onder de naam MyWheels een open standaard voor autodelen ontwikkeld. Dat betekent dat iedereen kan aanhaken en consumenten meer keus krijgen. Zij kunnen alle deelnemende auto's tegen een vergoeding lenen. Of dat nu huurauto's, deelauto's of particuliere auto's zijn.

Op de website en je smartphone kun je zien waar alle auto's staan en wat ze kosten per uur en per kilometer. Er zitten ook bijzondere auto's van Wheels4all tussen zoals een 9-persoonsbusje, een elektrische Nissan Leaf of een knalrode pick-up truck.

MyWheels is opgezet door Henry Mentink (oprichter en directeur van Wheels4all) en Ronald Haverman (directeur van Wheels4all en bedenker van de OV-fiets). Henry Mentink zegt op Verkeersnet.nl: 'We zijn een non profit organisatie. We delen niet alleen auto's maar ook de winst. We nodigen alle deelauto initiatieven uit om mee te doen met de open standaard, want dan krijg je echt het gemak voor de consument dat hij alle auto's kan pakken zonder zorgen of hij wel lid is van de juiste club.'

undefined

Meer over