Deception *

null Beeld

Regie: Marcel Langenegger
Met: Ewan McGregor, Hugh Jackman, Michelle Williams, Lisa Gay Hamilton

In een strakke glazen kantoortoren op Manhattan in New York controleert accountant Jonathan McQuarry de boekhouding van een juristenfirma. Hij houdt van zijn vak en werkt dus zonder morren tot laat door, een sociaal leven lijkt hij niet te hebben. Hij kleedt zich als Bill Gates. Waarom zou de in dure maatpakken gestoken versierder Wyatt Bose zich plotseling over die tijdelijke employee ontfermen? Waarom neemt hij het sulletje mee naar de tennisbaan? En waarom verwisselt hij slinks hun mobieltjes?

De film heet Deception, wat bedrog of misleiding betekent, maar het is onwaarschijnlijk dat er nog kijkers zijn die zich door de makers om de tuin laten leiden. Net als het recente Halle Berry vehikel Perfect stranger herinnert het debuut van regisseur Marcel Langenegger in alles aan de sleetse formules van de erotische thrillers die na Basic instinct verschenen. Zeker wanneer de accountant het mobieltje van de versierder begint te beantwoorden en hij met de ene vamp na de andere in anonieme hotelbedden belandt. Het verbaast niet dat scenarioschrijver Mark Bomback zijn loopbaan tien jaar geleden begon met The night caller, een goedkope erothriller van dertien per dozijn.

Toch heeft de film aardig wat klinkende namen aan boord. De boekhouder wordt vertolkt door de doorgaans energieke Brit Ewan McGregor, die zijn ondeugende Trainspotting-tronie voor de gelegenheid achter een bril, een paar puisten en een haarlok verbergt. Van versierder Hugh Jackman krijgt hij een duur maatpak, en dus een serie avontuurtjes cadeau, met onder meer Natasha Henstridge, Maggie Q en Charlotte Rampling.

Ze hebben allemaal betere of op z'n minst leukere films gemaakt. Wat hen deed besluiten om in zee te gaan met het obscure filmbedrijf Seed Productions is net zo'n transparant mysterie als het plotje van het deerniswekkende Deception. Zou het misschien om de poen draaien? (BART VAN DER PUT)

Trailer
Website

null Beeld
null Beeld
Meer over