Update

Debat over Romafamilie gaat niet door

Het debat over de gang van zaken rond de Romafamilie Nicolich in Utrecht is donderdagavond niet gevoerd. De oppositie trok het verzoek om een spoeddebat in, nadat er urenlang achter gesloten deuren was vergaderd over privacygevoelige gegevens over de familie, die niet in het openbaar besproken mochten worden.

ANP/Redactie
De villa in De Meern die de Romafamilie Nicolich binnen een week moet verlaten Beeld anp
De villa in De Meern die de Romafamilie Nicolich binnen een week moet verlatenBeeld anp

Na ruim 3 uur overleggen besloot een meerderheid van de raadsfracties de kwestie in het openbaar te gaan bespreken, maar zonder te praten over medische gegevens van familieleden en gepleegde strafbare feiten. De oppositie vond dat het debat dan een 'wassen neus' werd, aangezien dat juist kernpunten van de discussie zouden zijn.

De VVD wilde samen met de SP en Leefbaar Utrecht en de eenmansfractie Groep Kuijper dat er een raadsenquête zou komen, maar dat verwierpen de andere partijen in de raad. Zij betreurden het intrekken van het spoeddebat en willen dat nu over twee weken houden, aangevraagd door andere raadsfracties.

Volgens de SP is er 'een politiek spelletje gespeeld om de burgemeester uit de wind te houden'. Burgemeester Aleid Wolfsen is verantwoordelijk voor de openbare orde en zou dus aangesproken kunnen worden op strafbare feiten die de familie heeft gepleegd. Het steekt de partij dat die gegevens allang op de site van een lokale krant staan, die ze uit handen van de familie Nicolich zelf kreeg.

De gemeente Utrecht kreeg van de rechter toestemming om de Romafamilie uit hun huis langs de A2 te zetten. Verantwoordelijk wethouder Isabella zegde donderdagavond toe dat er niet ontruimd zal worden zolang de discussie in de raad niet is afgerond. De tien familieleden, die al jaren voor veel overlast zorgen, hebben nog geen ander onderdak.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over