De zang van de merel is het mooiste natuurgeluid

Het mooiste natuurgeluid is de zang van de merel. Dat blijkt uit een grote verkiezing die het VARA-natuurprogramma Vroege Vogels hield. Op de tweede plaats staat het geluid van de branding, de derde plaats is voor de zang van de nachtegaal.

ANP/Redactie
De merel werd twee jaar terug ook al uitgeroepen tot het favoriete natuurgeluid. © ANP Beeld
De merel werd twee jaar terug ook al uitgeroepen tot het favoriete natuurgeluid. © ANP

De merel werd twee jaar terug ook al uitgeroepen tot het favoriete natuurgeluid. In totaal werden bijna 20.000 stemmen uitgebracht, zo meldden presentatoren Janine Abbring en Menno Bentveld vanochtend.

De redactie van Vroege Vogels had een voorselectie gemaakt van 67 natuurgeluiden.

Spinnen van de poes
In totaal waren zes van de tien geluiden in de top 10 vogels. Een onverwachte binnenkomer in de top 5 is het geluid van het spinnen van een poes. Deze kandidaat deed volgens sommige stemmers onterecht mee, omdat het geen natuurgeluid zou zijn.

Opvallend is dat wintergeluiden de afgelopen dagen, sinds de vorst hoogtij viert in Nederland, flink meer extra stemmen hebben gekregen. Hierdoor belandde het geluid van schaatsen op het ijs op nummer 22 en behaalde 'voetstappen in de sneeuw' de 28ste plaats. Het geluid van krakend ijs viel met een 41ste plek net buiten de top 40.

De samenstellers van de lijst constateren dat vertrouwde natuurgeluiden het beste scoorden. Veel unieke, maar onbekende pareltjes haalden de uiteindelijke top 40 niet, zoals de keelklanken van de eekhoorn, knappende zaaddozen van de brem, het knagen van een bever, poepende rupsen of het snuiven van wilde zwijnen.
De volledige top 40 van natuurgeluiden is vanaf vanochtend te horen op de site van Vroege Vogels.

Meer over