Achter de schermen

De vernieuwde mobiele app van Het Parool: als je niks wilt missen

Of je Het Parool nou van voren naar achteren wilt lezen, liever een selectie van beste stukken doorspit of voortdurend op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws: aan de vernieuwde mobiele app van Het Parool heb je genoeg.

KIm van der Meulen
null Beeld .
Beeld .

Digitale nieuwsuitingen zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden voor kranten. Ook voor Het Parool. Via parool.nl, nieuwsbrieven, social media en een Digitale Editie konden Paroollezers al via hun beeldscherm op de hoogte blijven van het laatste nieuws, en dankzij de vernieuwde mobiele app van Het Parool (voor iOs en Android) is dat nu nog makkelijker geworden.

Samengevoegd

Waar lezers van Het Parool eerder nog twee apps nodig hadden om op de hoogte te blijven – een voor het laatste nieuws en een om een digitale versie van de krant te lezen – zijn die nu overzichtelijk samengevoegd. “Lezers kunnen voor al het nieuws nu op één plek terecht,” zegt Rob van Leeuwen, chef digitaal bij Het Parool.

Als je de app opent, kun je uit twee tabbladen kiezen: onder ‘nieuws’ is 24 uur per dag het laatste nieuws te vinden, en onder ‘editie’ vind je de pdf-krant en de Digitale Editie. Bij die eerste lees je de krant in klassieke vorm, maar dan op je beeldscherm. Die tweede kun je zien als een vertaling van de krant naar tablet – en nu dus ook naar smartphone. Je kunt ’m zelfs in je browser lezen, als je liever leest op een groot scherm.

Van Leeuwen: “In de Digitale Editie vind je elke dag de belangrijkste stukken uit de krant, zoals achtergrondartikelen, binnen- en buitenlands nieuws, interviews en de belangrijkste rubrieken en columns uit de krant. Inclusief fotografie en infographics.”

De krant uitlezen

Vrijwel alle artikelen van de Digitale Editie hebben een vaste plek, en de bekende secties uit de krant komen hierin terug – denk aan Kunst & Media, PS en Het hoogste woord. Voor veel lezers is het een voordeel dat deze editie een begin en eind heeft, net als een papieren krant. Handig voor wie niet zozeer de behoefte heeft om de hele dag bovenop het nieuws te zitten en een krant graag van voorpagina tot bijlagen achterin uitleest.

“Het nieuws gaat 24 uur per dag door, dus als je het nieuws-tabblad opent zie je telkens weer andere artikelen,” zegt Van Leeuwen. “De Digitale Editie maken we elke dag één keer en wordt de volgende dag weer ververst – doordeweeks om 13.00 uur en zaterdag om 05.00 uur.”

Wil je zeker weten dat je niks mist, dan kun je in de app aangeven dat je pushberichten wilt ontvangen als er een nieuwe Digitale Editie klaarstaat. Of als je een seintje wilt krijgen als er nieuws is over een onderwerp dat je interesseert. Breaking news, een groot interview, nieuws over Ajax: het verschijnt dan meteen op je telefoonscherm. “Alsof de krantenbezorger met je digitale brievenbus kleppert.”

Onbeperkt toegang

De app is voor iedereen gratis te downloaden en te gebruiken, maar abonnees hebben er extra profijt van. Zij kunnen in de app niet alleen altijd het laatste nieuws lezen, maar hebben ook onbeperkt toegang tot alle grotere verhalen, de pdf-krant en de Digitale Editie. “Niet-abonnees kunnen drie grote verhalen per maand lezen, via het nieuwstabblad of op Parool.nl,” zegt Van Leeuwen. “Dat zijn zogeheten Plus-artikelen, te herkennen aan een rood label. Maar grote verhalen uit bijvoorbeeld de weekendkrant zijn zo waardevol dat we die alleen beschikbaar maken voor abonnees.”

De meeste nieuwe abonnees kiezen overigens niet meer voor Het Parool op de deurmat, maar voor een digitale versie. Ook daarom ligt de nadruk bij de krant zo op digitalisering. Van Leeuwen: “Je wilt zijn waar je lezer is. Online zijn er bovendien meer mogelijkheden om het nieuws te brengen dan op papier. Zo plaatsen we af en toe videoseries en podcasts bij verhalen die interessant zijn voor onze lezers. Bij elk verhaal bedenken we meteen: hoe kunnen we dit stuk digitaal het beste brengen?”

Speciale Edities op zondagen

Het Parool publiceert in mei en juni speciale Edities op dagen dat er geen papieren krant verschijnt, zoals afgelopen zondag: De stad na corona. De speciale Edities van komende weken:

13 juni: woningmarkt in Amsterdam

Niets is zeker? Toch wel: de huizenprijzen in Amsterdam blijven maar stijgen.

20 juni: eten & drinken

Alle ingrediënten om de perfecte maaltijd samen te stellen.

Meer over