Plus

'De verlichting in Van der Pekstraat, zie je nergens in de wereld'

Bij de firma PBB City Lights zijn ze het hele jaar met sfeerverlichting bezig, maar rond de feestdagen is het topdrukte. 'Dit is het moment dat je wanhopige mails krijgt.'

Lex Boon
Gekleurde tasjes in de Van der Pek Beeld Dingena Mol
Gekleurde tasjes in de Van der PekBeeld Dingena Mol

Nee, kerstverlichting is eigenlijk niet het juiste woord. Corine de Munck (23) van PBB City Lights geeft de voorkeur aan de term feest- of sfeerverlichting. Of nog beter: donkere dagenverlichting.

Ornamenten die te letterlijk aan de kerstman - of Sinterklaas - refereren zijn namelijk helemaal uit. Net als de traditionele groene guirlandes. "Verlichting moet vooral een bepaalde sfeer scheppen," zegt ze.

De Munck wijst op de contourverlichting langs de takken aan de bomen op het Mosveld. "Dit kan het hele jaar blijven hangen. En kijk wat voor een prachtig beeld dat oplevert."

De Munck brengt eigenlijk haar hele leven al door tussen de feestverlichting: PBB City Lights is een familiebedrijf. Sinds vier jaar werkt ze er ook fulltime, als verkoper en als ontwerper van verlichtingsornamenten.

Zo is ze bijvoorbeeld trots op het 'druppelornament' dat ze dit jaar voor het Renaissance Hotel aan het Kattengat heeft gemaakt. Niet met ledlichtjes, zoals normaal gebeurt, maar met een lichtslang. "Maar ik blijf nooit lang trots, hoor. Ik stort me alweer snel in een volgend project."

Noodreparaties
Het is namelijk nogal druk, deze maanden. Ze vertelt hoe in Duitsland vanaf oktober 25 man bezig is om de ornamenten te lassen. Noodreparaties en de renovatie van ornamenten gebeurt bij het bedrijf in Almere.

"En dit is ook het moment dat je de wanhopige mails krijgt met: heb je nog iets? Maar de koudwitte lichtslang is bijvoorbeeld al op. En er is altijd nog wel iets, maar dat moeten mensen dan maar net willen."

Goede verlichting is namelijk maatwerk. Vaak wordt er eerst lang gesproken met wat de klant precies wil. Daarna maakt De Munck meerdere schetsen. En omdat haar klanten vaak winkeliersverenigingen zijn, hebben veel mensen er een mening over.

"Dus het proces duurt wel even. Ik ben nu bijvoorbeeld al bezig met de kerst van 2018. En het is niet zo dat alles in massaproductie in China wordt gemaakt. Wat je ziet aan verlichting ziet in de Van der Pekstraat, zie je nergens in de wereld."

Rotondes zonder stroom
Lopend door de Van der Pekstraat laat ze zien wat ze bedoelt. Aan dertig meter lange overspanningen hangen tasjes: bedoeld om te benadrukken dat het een winkelstraat is. Vorig jaar hingen er drie overspanningen, maar dat was te weinig in de vijfhonderd meter lange straat. Nu zijn er twee bijgekomen.

Het liefst zou De Munck zien dat ook alle bomen aan weerszijden van de straat worden volgehangen met contourverlichting, maar dat kan alleen bij de bomen waar een stroompunt is gemaakt. Het is een lichte frustratie van De Munck.

"Wie denkt er aan de donkere dagenverlichting bij nieuwbouw. Niemand toch? Het is altijd weer zoeken naar stroom. En neem de rotondes in Nederland. Daar zouden we met licht prachtige dingen op kunnen doen. In de zomer plaatsen we er toch ook bloemen? Er is alleen geen enkele rotonde met een aansluitpunt."

Mosveld Beeld Dingena Mol
MosveldBeeld Dingena Mol

In iedere grote tak een lichtsnoer

Contourverlichting is een vorm van boomverlichting, waarbij de lampjes de lijnen van de takken volgen. Alleen niet helemaal tot aan het einde, want daarvoor zijn de takken te zwak. De verlichting kan het hele jaar blijven hangen, maar moet wel om het jaar worden onderhouden.

"De bomen groeien snel, en de verlichting groeit niet mee. En je moet niet vergeten om het snoeibedrijf te waarschuwen voor de lampen. Alhoewel, meestal hebben ze het na een boom of twee wel door."

undefined

Hugo de Grootstraat Beeld Dingena Mol
Hugo de GrootstraatBeeld Dingena Mol

Straatpromotie met een lichtslang

De lichtslang, die je in iedere denkbaar vorm kan buigen, is tegenwoordig onmisbaar. Op sommige plekken in de stad wordt de lichtslang gebruikt om een alternatief straatnaambord te maken om de buurt mee te promoten.

Zoals hier aan het begin van de Hugo de Grootstraat gebeurt. De Munck: "In het algemeen zijn die namen vooral handig voor straten en winkelcentra die zichzelf nog op de kaart willen zetten. En als bezoekers weet je meteen waar de straat echt begint en wanneer je er weer uit bent."

Van der Pekstraat Beeld Dingena Mol
Van der PekstraatBeeld Dingena Mol

Gekleurde tasjes in de Van der Pek

Verlichting is maatwerk. Zoals hier, in de Van der Pekstraat. Na lang praten zijn er tasjes ontworpen. De boodschap: dit is een winkelstraat. En omdat marktkooplui van drukte houden, is er gekozen voor veel verschillende kleuren - vrij uniek in het stadsbeeld.

"Eigenlijk zouden er nog iets meer overspanningen moeten hangen, het is een lange straat," zegt Corine de Munck. "En als echt alle bomen contourverlichting zouden hebben, zou het nog meer effect opleveren."

undefined

'Plafondverlichting' in de Prinsenstraat en Herenstraat. Beeld Dingena Mol
'Plafondverlichting' in de Prinsenstraat en Herenstraat.Beeld Dingena Mol

Een lichtplafond hoort fel te zijn

Dit is wat in vakjargon een 'lichtplafond' heet, hier uitgevoerd met lantaarns met warmwitte ledverlichting in de Prinsen- en Herenstraat. "Bij een lichtplafond is verlichting veel meer dan alleen een accent," zegt De Munck.

"De lampen zijn fel en het zijn er veel. Het is strak en opvallend. Als bezoeker merk je dan echt dat er wat boven je hoofd hangt." De lampionnen zijn de afgelopen jaren sowieso een populair ornament geworden, dat je vaker in de stad tegenkomt.

undefined

Meer over