De vele levens van Georgische ex-president Sjevardnadze

Eduard Sjevardnadze, de oud-president van Georgië en voormalige minister van Buitenlandse Zaken van de Sovjet-Unie, heeft vele verschillende levens gehad: hij speelde een grote rol bij het einde van de Koude Oorlog, was later een geliefde president maar werd uiteindelijk tijdens de Rozenrevolutie door zijn volk afgezet en bracht zijn laatste jaren in stilte thuis door. Hij is op 86-jarige leeftijd overleden.

Sacha Kester
Ex-president Shevardnadze. Beeld AFP
Ex-president Shevardnadze.Beeld AFP

Sjevardnadze, het vijfde kind van een arme Georgische familie, wist zich op te werken tot minister van Buitenlandse Zaken van de Sovjet-Unie en speelde een belangrijke rol bij het beëindigen van de Koude Oorlog. Hij wordt gezien als een van de intellectuele vaders van de perestrojka, de hervormingspolitiek van Sovjetleider Michail Gorbatsjov. De twee zouden de herstructurering van de Sovjetstaat hebben bedacht tijdens een wandeling langs de Zwarte Zee. Later gingen zij wegens meningsverschillen elk hun eigen weg.

Woelige jaren
In 1995 werd Sjevardnadze president van het onafhankelijke Georgië. Het waren woelige jaren: het land werd min of meer geregeerd door de maffia, de economie lag in puin en opstandelingen wilden dat Abchazië zich van Georgië zou afscheiden. Er werden meerdere pogingen gedaan om Sjevardnadze te vermoorden, maar hij overleefde ze allemaal en wist het land naar rustiger vaarwater te loodsen.

Mooie baantjes voor de kinderen
Na enkele jaren van grote populariteit verloor de president echter steeds meer vrienden. De inwoners bleven arm en de corruptie woekerde. Sjevardnadze legde de media beperkingen op, ontsloeg politici die hem slecht gezind waren en benoemde zijn eigen kinderen en andere familieleden op mooie posities. Alleen de Verenigde Staten bleven hem trouw: in ruil voor olie en de NAVO-basis op Georgisch grondgebied, ontving het land jaarlijks miljoenen dollars.

In 2000 werd hij herkozen als president, maar de beschuldigingen van verkiezingsfraude wilden niet gaan liggen en er volgden grote straatprotesten. Dit herhaalde zich na de parlementsverkiezingen in 2003 en dit keer hielden de demonstraties aan. Uiteindelijk trad Sjevardnadze af als president en de Rozenrevolutie was een feit. Sjevardnadze werd officieel uitgenodigd in Duitsland te komen wonen, waar hij vanwege zijn rol in de hereniging van dat land nog steeds erg populair was, maar de ex-president liet weten zijn geliefde Georgië niet te willen verlaten.

Na de Rozenrevolutie trad Sjevardnadze niet veel meer in de openbaarheid. Hij trok zich terug in zijn residentie en reisde weinig. Hij overleed vandaag na een lange ziekte.

Voormalig Sovjetleider Michail Gorbatsjov en zijn toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Sjevardnadze. Beeld AFP
Voormalig Sovjetleider Michail Gorbatsjov en zijn toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Sjevardnadze.Beeld AFP
Sjevardnadze in 1995 na een aanslag op zijn leven. Zijn auto ontplofte bij het Georgische parlement, 15 minuten voor de ceremoniële ondertekening van de nieuwe grondwet. Beeld getty
Sjevardnadze in 1995 na een aanslag op zijn leven. Zijn auto ontplofte bij het Georgische parlement, 15 minuten voor de ceremoniële ondertekening van de nieuwe grondwet.Beeld getty
Sjevardnadze in 2001 met zijn Amerikaanse bondgenoot George W. Bush. Beeld getty
Sjevardnadze in 2001 met zijn Amerikaanse bondgenoot George W. Bush.Beeld getty
Meer over