Column

De Tunesische aanslagpleger is geen Anders Breivik

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Jean-Pierre Jans
Theodor HolmanBeeld Jean-Pierre Jans

Perugia, maandag.

Beste Paul. Ik zal het je uitleggen. In 2011 schoot de 32-jarige Anders Breivik op het Noorse vakantie-eiland Utøya 77 mensen dood. Ze waren daar voor een zomerkamp van de jeugdafdeling van de Noorse Arbeiderspartij.

In 2015 schoot de 24-jarige Seifeddine Rezgui 39 mensen dood die vakantie hielden op het strand van Sousse in Tunesië.

Er zijn parallellen. De ouders van beide jongemannen waren verbijsterd. Zoiets hadden ze nooit van hun zoon verwacht. De motieven van de schutters waren spiegelbeeldig. Breivik was tegen de islamisering van Europa. Dat heeft hij omstandig uitgelegd in een manifest.

Rezgui, die alleen op 'westerlingen' schoot, heeft niets gepubliceerd, maar was ongetwijfeld tegen de opmars van westerse denkbeelden in de Arabische wereld.

Het kenmerkende verschil tussen beide massamoordenaars zit hem in de organisatiegraad. Breivik werkte alleen. De Noorse politie heeft destijds meteen honderd rechercheurs ingezet om uit te zoeken of er anderen betrokken waren bij Breiviks aanslag, maar dat bleek niet het geval. In Tunesië wist minister Ali Aroui van Binnenlandse Zaken meteen dat Rezgui hulp had gekregen bij zijn actie. De regering nam na de aanslag dan ook meteen tal van veiligheidsmaatregelen. Reservisten werden opgeroepen om gebieden waar toeristen zijn, te beveiligen. In Tunesië werden direct tachtig moskeeën waar regelmatig wordt opgeroepen tot geweld, gesloten.

De aanslag van Breivik was tot dusverre een eenmalige.
Rezgui maakt deel uit van een leger van aanslagplegers.
In maart vielen in de hoofdstad Tunis al 22 doden toen twee andere Rezguis rond gingen schieten op toeristen in een museum.

Breivik was een lone wolf. Een jongen met een narcistische stoornis. Hij meende dat alleen hij een grote stap kon zetten om de wereld te redden.
Niemand, maar dan ook werkelijk niemand, steunde de aanslag van Breivik of had er enige sympathie voor.

Rezgui is een soldaat in een leger. Een leger dat opgetogen reageerde op de aanslag op het strand. Een leger dat gisteren aankondigde meer aanslagen te zullen plegen in Europa. De Britse premier Cameron waarschuwde daarvoor.

Dat leger waar Rezgui deel van uitmaakt, is onze vijand. Die wil ons vernietigen.

Zelfs een gek als Breivik had dat in de gaten.
Rezgui werd gestuurd. Hij handelde in opdracht. Laten wij ons richten op het leger van Rezgui.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over