De toon van Wilders

THEODOR HOLMAN

Is Geert Wilders te ver gegaan? Nou en? Ik ben stomverbaasd dat volksvertegenwoordigers, journalisten en opinieleiders zich voor de zoveelste keer druk maken om de toon van het debat. Twee dagen lang ging het niet om de Algemene Beschouwingen, maar om de toon.

Wilders vertegenwoordigt kiezers. Die kiezers willen dat hij zo praat. Als er één plek is waar je alles mag zeggen en vinden, dan is het in de Tweede Kamer. Sterker: je mag, en moet zelfs, overal je mening over geven. Hoe je dat doet, moet je zelf weten. Als Wilders alleen maar wil schelden omdat hij zo zijn kiezers het beste vertegenwoordigt, dan moet hij dat doen. Dan moet hij niet teruggefloten worden. Wie dat wel doet, trapt tegen de vrijheid van meningsuiting.

Kamervoorzitter mevrouw Verbeet moet helemaal niet optreden tegen de toon. Dat is ondemocratisch! Dan schoffeer je de kiezers.

Dat Cohen niet bij machte is om Wilders te weerstaan, is zielig, maar dan moet hij weg. Het lukt Pechtold wel, het lukt Roemer ook, het lukt Rutte het beste.

Als de kiezers over Wilders ontevreden zijn, dan stemmen ze hem weg. Als de kiezers ontevreden zijn over Cohen, dan dient hij ook te worden weggestemd.

Op het Journaal hoorde ik ook al dat Wilders 'te ver' is gegaan. Hoe weet de journalist dat? Hoe trek je zoiets na? Wilders mag geen scheldwoorden gebruiken als 'bedrijfspoedel' en ook geen zinnen als 'Doe 'ns kalm aan, man', maar een journalist van de belangrijkste nieuwsbron permitteert zich wel een opinie die verkocht wordt als nieuws. Ik weet niet wat erger is.

En trouwens, nogmaals, heeft Wilders Cohen een klootzak genoemd? Of een vuile hoerenloper? Of een kankergezwel? Of een rotjood? Of een pedofiele smeerpijp? Nee, hij heeft hem een 'bedrijfspoedel' genoemd. Waar praten we (nu al twee dagen) over? Over een bedrijfspoedel! En over 'Doe 'ns normaal man.' Het Journaal heeft zich nu laten kennen als een instituut waar de vrijheid van meningsuiting alleen voor de politiek correcten geldt. Dat is al erg genoeg. Kom op Wilders, doe er nog maar een schepje bovenop. Mag best.

En Pechtold, geef hem van jetje. En Mark, vooruit, pak hem. En intussen nodig ik mevrouw Verbeet uit voor een kopje thee. Zij deed het trouwens fantastisch.

Meer over