Column

De spelers mogen een polonaise dansen met de Amsterdamse politie

Laten we morgen voor de spelers van het Nederlands elftal een grachtentocht organiseren, omdat we zo ongelooflijk veel plezier aan ze hebben beleefd. Je hoeft in het leven niet altijd te winnen. Vierde worden in een groep van vier is ook goed.

En als de grachtentocht dan is afgelopen - ik hoop oprecht dat alle Amsterdammers het Loden Elftal komen toejuichen - moet de burgemeester van Amsterdam de spelers toespreken en ze namens hare majesteit de koningin een lintje geven, want dat hebben de jongens wel verdiend. En dan mogen de spelers een polonaise dansen met de Amsterdamse politie. (Ik kan me nu al verheugen op Van Bommel die de pet van de hoofdcommissaris opzet.)

En ik wil ook een pleidooi houden voor iets anders. Al leven we in economisch moeilijke tijden, ik vind toch dat we de spelers van het Loden Elftal een extra bonus moeten geven, want ik meen dat is gebleken dat onze spelers misschien wel te weinig verdienen. Meer geld, redeneer ik, zal deze jongens motiveren nog meer hun best te doen, opdat we over twee jaar wéér een grachtentocht kunnen organiseren.

Ik wil onze burgemeester graag helpen met de toespraak die hij moet houden. Die moet ongeveer het volgende bevatten:

'Beste spelers. Van Duitsland verliezen is helemaal geen schande, want die Duitsers waren in alles beter. En dat is misschien een les die we moeten trekken. We zijn een klein land, en daarom hebben jullie ook klein gevoetbald. Helemaal niet erg. Duitsland is een groot land. En Nederland is in feite maar een provincie van Duitsland. Wat zouden we zijn zonder de Duitsers, beste Loden Elftal? Helemaal niets. Dat zie je aan de economie en dat zie je aan ons voetbal.'

'Nogmaals, dat is niets om je voor te schamen. Hier in Nederland is Ajax het best, en dus is in Europa Duitsland het best. En, laten we eerlijk zijn, al was het Nederlandse spel niet om aan te zien, het Duitse spel was prachtig. Dus het voetbalspel heeft gewonnen. En een goede vernedering door de Duitsers doet iedereen altijd goed.'

En 's avonds moet dan een groot vuurwerk worden aangericht voor ons Loden Elftal. En daarna mogen alle voetballers van het team gratis naar de hoeren.

Ik hoop oprecht dat iedereen ons Loden Elftal toejuicht

Meer over