PlusOpinie

De sleutel voor Ajax ligt bij een betere zes

Dagelijks publiceert Het Parool een column over Ajax en voetbal. Vandaag: Janneke van der Horst over de 6 van Ajax.

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Geen paniek! Het komt allemaal goed. De oplossing ligt voor de hand. Ik schreef het hier al eerder: Riedewald op zes.

Natuurlijk zou het daarbij goed zijn om te kijken of Anita terug kan komen. Dan heb je een zes, een linksachter, een rechtsachter en zelfs een vleugelspeler in je selectie voor de prijs van één. Dat zou Overmars moeten bekoren. Dan Nouri er eens inzetten en Bosz kan het spel spelen waar hij van droomt.

De sleutel om op eredivisieniveau te spelen volgens de principes van Guardiola met de viersecondenregel en de vijftienpassesregel (elke aanval moet worden ingeleid door vijftien passes, waarbij het ­hele team mee beweegt naar voren) ligt bij een betere zes.

Een positie waar Guardiola zelf ook regelmatig stond en hij zei in 2012 niet voor niets dat als hij opnieuw geboren zou worden, hij Sergio Busquets wilde zijn.

Een goede zes is de spil van een team. Op die plek moet iemand staan die slimmer voetbalt, kan passen met een idee en kan verdedigen. Bazoer kun je weer omturnen tot een centrale ver­dediger, dan hoef je er ook niemand bij te kopen, want Westermann lijkt eerder op­gegeven dan Zimling.

Het is een van de dingen die ik Overmars en co trouwens totaal niet kwalijk neem: de miskopen.

Daar zijn mensen zo negatief over. Je verwacht het niet bij Overmars, maar waar gewinkeld wordt, maakt men fouten. Hoe vaak gebeurt het niet dat je van jezelf of je omgeving zuiniger aan moet doen, je vervolgens overal op beknibbelt en dan opeens een kaasschaaf koopt van zestig euro. Omdat je iets moet kopen.

Natuurlijk gaan mensen zitten miepen dat Westermann geen 'miskoop' kan zijn omdat hij transfervrij was, maar hij is ook niet gratis. Hij verdient meer dan een kaasschaaf kost. Dat geeft allemaal niet, want het komt goed met Ajax.

Bosz zal mijn columns met tips toch ook wel lezen?

Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over