Recensie

De Sinterklaasetalage van de Bijenkorf is een liefdeloos zooitje (**)

De etalages van de Bijenkorf hebben een zekere reputatie. Maar de Sinterklaasetalage van dit jaar lijkt op het interieur van de kinderkamer na een logeerpartij van het hyperactieve neefje.

Mark Moorman
null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Na de weken durende mediastorm rond Zwarte Piet was het geruststellend dat ze er op een dag weer waren, onverstoorbaar en eindeloos langs de touwen in het atrium van de Bijenkorf op en neer klimmend. Nou ja, onverstoorbaar: er werd onmiddellijk gemeld dat ze geen gouden oorringen droegen, kennelijk een manier om de angel uit het pietenprobleem te halen. Opwinding in zekere kringen: Bijenkorf gezwicht voor antinationalistische lobby. Of zoiets. Totdat het warenhuis meldde dat de oorringen al jaren ontbreken.

Maar onze aandacht werd, zoals elk jaar, getrokken door de Sinterklaasetalage op de hoek van de Dam en het Damrak: een klein nostalgisch monumentje. Hoewel de aandacht tegenwoordig behoorlijk wordt afgeleid door een zee van fietsen en een kerstmarkt op het Damrak, een soort reserveklasse onderbond 'shopping experience'. Zei daar iemand 'Rode Loper'?

Trekpleister
De etalages van de Bijenkorf hebben een zekere reputatie. Het is niet Macy's in New York, waar de etalages een toeristische trekpleister zijn in het holiday-seizoen en waar in het weekend dranghekken moeten worden geplaatst, maar ze geven toch een soort cachet aan het Damrak, met de hoeketalage rond Sinterklaas als speelse uitsmijter.

In de beeldbank van het Stadsarchief zit een bijzondere serie foto's van Frits Lemaire, die in de jaren vijftig de etalages van de Bijenkorf in beeld bracht. Met die reeks wordt nog maar eens bewezen dat het alledaagse vanzelf bijzonder wordt. Vermoedelijk zijn de foto's in opdracht van de Bijenkorf gemaakt, door een fotograaf die toen bekend stond om zijn theaterfoto's.

Houten speelgoed
In 1955 fotografeerde Lemaire een etalage met poppenkleding, waarvoor de poppen stonden opgesteld in een schitterend groot poppenhuis. Een jaar eerder had hij een Sinterklaasetalage vastgelegd met houten speelgoed als thema. Centraal stond een grote hijskraan, beklommen door Pieten. Verder waren er veel bouwdozen van het merk Click Clack en ook een schitterende houten vrachtwagen, die 19,75 gulden kostte.

'Neerlands grootste speelgoedafdeling, 3e verdieping' staat op een bord. Dat moet een wonderland zijn geweest, midden in die magere jaren van de wederopbouw, en die etalage weerspiegelde dat. Je vóelt bijna die neuzen tegen het glas.

Plastic paard
'Flash forward' naar november 2013. We staan weer bij de Bijenkorf. Centraal staat een levensgroot wit paard van plastic - de schimmel, het enige waardenvrije element van wat ooit een gezellig en politiek-incorrect kinderfeest was. Denk die bisschop en de 'six to eight black men' (met dank aan David Sedaris) er zelf bij.

De etalage is een liefdeloos zootje, maar goed, de Bijenkorf heeft natuurlijk al lang niet meer 'Neerlands grootste speelgoedafdeling'. Basiskleuren zijn wit-roze-rood, met wat blauwe en gele accenten, maar verder lijkt het op het interieur van de kinderkamer na een logeerpartij van het hyperactieve neefje. Maar misschien is dat precies wat de etaleur voor ogen had.

Iedereen met kinderen weet dat kinderen te veel spullen hebben. In de loop der tijd is de opwinding van het hebben van, zeg, een houten vrachtauto, verschoven naar het krijgen van die vrachtauto. Maar ja, 'krijgen' ­levert maar een korte rush op. Hoog tijd voor een slow toy-beweging.

Straatbeeld
Wat: Sinterklaasetalage Bijenkorf
Waar: hoek Dam/Damrak
Gezien: 23/11

Meer over