Reportage

De relschoppers hebben maar één doel: er een zo groot mogelijke puinhoop van maken

De Molukkenstraat in de Indische Buurt maandagavond.   Beeld Maarten Brante
De Molukkenstraat in de Indische Buurt maandagavond.Beeld Maarten Brante

Met corona had het weinig te maken. De jongeren die maandagavond naar de Molukkenstraat in Amsterdam-Oost kwamen, hadden maar één doel: er een zo groot mogelijke puinhoop van maken.

Marc Kruyswijk

Het is een minuut of 25 voordat de avondklok ingaat, als reljongeren stenen uit het trottoir beginnen te trekken en die gooien naar alles wat beweegt. Politiebusjes, journalisten en de ruiten van het Badhuis op het Javaplein moeten het ontgelden. “Joden, Joden,” roepen ze. “Nederland politiestaat.” En de meest toepasselijke: “Rellen!”

Met corona heeft het allemaal niets te maken maandagavond in de Molukkenstraat. Wie je het ook vraagt, niemand begint over de pandemie en de maatregelen waaronder Nederland nu al bijna een jaar gebukt gaat. Er een ongelofelijke puinzooi van maken, dat is de bedoeling. Het gedoe dat je vóór corona vaak rond voetbalstadions zag, maar dan nu midden in een onoverzichtelijke stadswijk.

Dat bleek al uit de oproepen die eerder op de dag rondgingen. De bedoeling was een ‘staking’ op maandag en dinsdag op het kruispunt met de Insulindeweg. Vergezeld van vlammen, een vlag met de andreaskruisen en het embleem van Ajax. ‘We gaan ze laten zien wat war is.’ En de oproep om onder meer vuurwerk, benzine, bakstenen en mokers mee te nemen.

Zijstraten vol ME-busjes

Rond half acht voel je hoe de spanning toeneemt. Op alle hoeken staan politieagenten, de zijstraten staan bijna vol met politiebusjes en voertuigen van de Mobiele Eenheid. De politie, op de hoogte van de plannen, is op volle sterkte uitgerukt. Groepjes jongeren provoceren de agenten, maar die blijven rustig en gaan ondanks het geschreeuw met de jongens in gesprek. De massa groeit, op een gegeven moment zijn er minstens 200 jongeren.

Het zijn vooral jongeren uit de buurt die rondhangen op het kruispunt van de Insulindeweg en de Molukkenstraat. “Gewoon kijken,” zegt een jongen. “Je moet oprotten,” zegt een andere. De politie spreekt aan de lopende band groepjes aan en roept ze op om om 21.00 uur allemaal weer thuis te zijn. De jongens gaan vervolgens een hoek verderop staan.

Even over achten klinken de eerste vuurwerkbommen, de meeste in de kleine zijstraten van de Insulindeweg. Enkele minuten later vliegt het vuurwerk over de kruising. Politieauto’s worden bekogeld, het startsein voor de agenten om de helmen op te zetten en de wapenstokken erbij te pakken.

Grimmig

Dan wordt het grimmig. De politie voert charges uit, omstanders moeten rennen om niet ook klappen te krijgen. Een jongen op een scooter probeert tussen de agenten door te ontkomen, maar hij wordt hardhandig van zijn voertuig af geslagen. Een hoek verderop wordt een man, die al een hele tijd de politie zit uit te schelden, uit zijn auto getrokken en op straat gekwakt. De auto staat niet op de handrem en rijdt stapvoets tegen het ME-busje voor hem. En op de Insulindeweg probeert een groepje een politiebusje omver te gooien: dat lukt bijna. Uiteindelijk worden negen mensen aangehouden.

En dan, klokslag negen uur, lost de drukte ineens op. De meeste relschoppers gaan naar huis, een enkeling blijft nog een tijdje rondhangen in de omliggende straten. De politie is nog lang aanwezig. Stapvoets rijden de politiebusjes door de Indische Buurt. Een bizarre avond.

Elf aanhoudingen na rellen, zes mensen nog vast

Bij de rellen in Oost rond de Molukkenstraat zijn maandagavond elf personen aangehouden. Zes van hen zitten nog vast.

Dat meldt de politie dinsdagochtend. De relschoppers, overwegend jongeren, kwamen een halfuurtje voor de avondklok samen bij de kruising van de Insulindeweg en de Molukkenstraat. Ze waren daar met één doel: er een zo groot mogelijke puinhoop van maken.

Bij de rellen rond de Molukkenstraat kreeg een nieuwsfotograaf een steen tegen haar hoofd. Ook werd ze geïntimideerd toen ze probeerde te vluchten voor de relschoppers. Ze heeft geen (ernstig) letsel aan incident overgehouden, maar is erg geschrokken en overweegt aangifte te doen.

Landelijk werden maandagavond en -nacht 184 mensen aangehouden bij gewelddadigheden en plunderingen door het hele land. De politie sluit niet uit dat dat het er op een later moment meer zullen worden, afhankelijk van opsporingsonderzoek en onderzoek van videobeelden. Dinsdagavond worden de eerste beelden met verdachten getoond in Opsporing Verzocht.

Meer over