opinie

De PvdA wil geen vrienden worden met die stad

Theodor Holman
null Beeld ANP
Beeld ANP

Ik dacht aan een land waar ze net zo zijn als wij: waar ze goede scholen hebben, goede ziekenhuizen, goede universiteiten, een land waar je, als je in vrede komt, in vrede kunt leven, een land waar je je vrij kunt voelen.

Dat land dat begint met de letters IS. En in dat land is dan een stad. Een stad waar ze net zo zijn als wij. Waar homo's niet met de nek worden aangekeken, waar moslims en joden naast elkaar kunnen wonen; een stad die eerbied voor kunst uitstraalt, een stad ook waar je je kunt oefenen in muziek, dans, literatuur. Een stad ook waar, net als bij ons, de pers niet wordt gebreideld; een stad waar de vrijheid van meningsuiting wordt gezien als een fundament van beschaving.

Die stad bevindt zich in dat land dat begint met de letters IS. Ik dacht dus aan een land met democratie, en aan een stad met democratie. Ik dacht dus aan een stad als een verre vriend. Je kent ze wel: vrienden die lijken op jou, vrienden die je als familie zou willen hebben, vrienden van wie je weet dat ze je steunen als je ze nodig hebt. Zo'n vriend - wie zou die niet willen hebben? Zo'n vriend die wederkerigheid mag verwachten; jij helpt ze, als zij in de problemen zijn, jij steunt ze, als ze steun nodig hebben.

Het is hulp en steun waarvoor je geen moeite hoeft te doen, want omdat het je vriend is, is alles vanzelfsprekend. Zo'n vriend wil je toch hebben in een land waarvan de eerste letters IS zijn? Zo'n stad zou je toch aan je borst drukken? Want hoeveel steden kun je je vriend noemen?

Zal ik u eens wat vertellen? De PvdA wil geen vrienden worden met deze stad. Als Saoedi-Arabië boos is over een sticker van 8 bij 4 centimeter met een tekst van Geert Wilders, reist PvdA-vriend Frans Timmermans naar Riyad om de vriendschapsbanden aan te halen, maar het aangaan van een steden­band met Tel Aviv 'staat velen binnen de partij niet aan'. Aldus Marjolein Moorman van de PvdA in deze krant.

Misschien doelde ze op Gretta Duisenberg. Was haar man niet een vooraanstaand PvdA-lid? Soms toont domheid zich als een pijnlijke puist die je wilt uitknijpen.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over